BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Kurszk 18 March 2024, Saxony-Anhalt, Hohengöhren: A "Marder" infantry fighting vehicle rolls onto an "Amphibie M3" floating bridge in the Elbe during the "Wettiner Schwert 2024" exercise. Photo: Klaus-Dietmar Gabbert/dpa (Photo by Klaus-Dietmar Gabbert / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)

Kurszki támadás: a második világháború után ismét német tankok léptek orosz területre

Az ukránok a kurszki hadműveletben német Mardereket is felhasználtak, a járműveket az 1960-as évek második felében fejlesztették ki Nyugat-Németország szárazföldi haderejének, azóta számos változat készült belőle és Ukrajnának is jutott a gyalogsági harcjárműből.

Ukrajna legalább három német Marder gyalogsági harcjárművet használt fel a meglepetésszerű oroszországi offenzívájában. Az ukránok a héten ezer katonával, tankokkal és páncélozott járművekkel támadtak az ukrán–orosz határral szomszédos oroszországi Kurszki területre.

Kurszk 18 March 2024, Saxony-Anhalt, Hohengöhren: A "Marder" infantry fighting vehicle rolls onto an "Amphibie M3" floating bridge in the Elbe during the "Wettiner Schwert 2024" exercise. Photo: Klaus-Dietmar Gabbert/dpa (Photo by Klaus-Dietmar Gabbert / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Világszerte népszerű a Marder,  az ukránok Kurszknál is bevették a járművet / Fotó: Klaus-Dietmar Gabbert / DPA / AFP

Az orosz védelmi minisztérium közleménye szerint a kurszki hadműveletek kezdete óta az ukrán erők vesztesége 660 fő és 82 páncélos egység volt, bár a felek által közzétett számokat nem lehet megerősíteni. A Bild emlékeztet: a kurszki offenzívában felhasznált Mardereket az 1960-as évek második felében fejlesztették ki Nyugat-Németország szárazföldi hadereje számára, azóta számos változat készült belőle.

A Rheinmetall eddig mintegy 120 Mardert (magyarul nyest) adott át az ukrán fegyveres erőknek, továbbá a német kormány további 20, Kijevnek szánt páncélozott szállító harcjárművet rendelt meg a hadiipari vállalattól. A járművet 20 milliméteres ágyúval és egy MILAN nevű páncéltörő rakétarendszerel szerelték fel.

A szakértők szerint az ukránok Németországgal való konzultáció nélkül vetették be a páncélozott személyszállító járműveket, az esettel kapcsolatban a lapnak a német védelmi minisztérium szóvivője kitérő választ adott.

Utoljára a második világháború idején léptek német tankok és páncélosok orosz területre: az 1943 júliusban lezajlott kurszki csata az egyik legjelentősebb ütközet volt a világégés során, máig a történelem egyik legnagyobb páncéloscsatájának számít. A napokon át tartó harcokban összesen 2,7 millió német és szovjet katona csapott össze, a felek több ezer tankot és repülőt vetettek be.

Belgorod után Kurszk

Elemzők szerint érdemi ellentámadásnak semmiképpen sem lehet nevezni a hadműveletet, a támadás célja, hogy orosz csapatokat vonjanak el Donyeckből, továbbá Kijevnek erődemonstrációra van szüksége  bármilyen béketárgyalás előtt. Az Európai Unió mindenesetre támogatja Ukrajna oroszországi offenzíváját: az Európai Bizottság szóvivője kijelentette, hogy Kijevnek joga van ilyen akcióhoz.

Érdemes hangsúlyozni, hogy hasonló hadműveletre már került sor: tavaly májusban Belgorod megyébe törtek be az ukrán oldalon harcoló Orosz Önkéntes Hadtest és az Oroszország Szabadsága Légió nevű szervezet katonái. Nevük azt sugallja, hogy az ország vezetésével elégedetlen, Ukrajna oldalán harcoló oroszok törtek be az országba, de lehetséges, hogy

csupán az ukrán különleges erők vagy más egységek pózoltak ellenzéki orosz csapatokként.

Előtte pedig 2023 márciusban Brjanszk megyébe hatoltak be a két szervezet fegyveresei, de a tavalyi támadásoknak messze nem volt ekkora visszhangjuk, mint a mostani, kurszki hadműveletnek.

Rekordszámú sorozás elől menekülő férfit fogott el az ukrán határőrség

A hatóságok szerint a férfiak fejenként 150 ezer hrivnyát, azaz közel 1,4 millió forintot fizettek az embercsempésznek. A sorozás elől menekülőket most szabálysértési bírság fenyegeti illegális határátlépés kísérlete miatt, illetve az, hogy behívhatják őket az ukrán hadseregbe.

 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.