BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Clashes between police and far-right protesters in the UK

Lesújt a szigor a közösségi oldalakra a brit zavargások után

Még csak hatályba sem lépett, máris szigoríthatják a közösségi média szabályozásáról szóló brit törvényt a muszlimok elleni zavargások miatt. A nyáron hatalomra került munkáspárti kormány mérlegeli, hogy a közösségi oldalakat meg lehessen büntetni a legális, ámde káros tartalmakért, például a félretájékoztatásért.

A brit kormány mérlegeli az online biztonságról szóló törvény módosítását, miután a közösségi oldalakon megjelent téves információk miatt egy hétig tartó zavargások törtek ki a szigetországban – írja a Reuters.

Telephone,Problem.,Upset,Angry,Millennial,Male,Feel,Outraged,By,Bad
Szigoríthatják a közösségi oldalak szabályozásáról szóló brit törvényt.
Rengeteg a dezinformáció, ezért szigoríthatják a közösségi oldalak szabályozásáról szóló brit törvényt / Fotó: fizkes

Az online biztonságról szóló törvényt tavaly októberben fogadta el a brit törvényhozás és 2025 elején lép életbe. Ez alapján a brit hatóság akár teljes éves forgalmuk egytizedének megfelelő bírsággal sújthatja a renitens közösségi médiumokat, például erőszakra való felbujtást vagy gyűlöletbeszédet tartalmazó bejegyzések miatt.

A nyáron hatalomra került munkáspárti kormány most azt mérlegeli, hogy 

olyan tartalmakért is meg lehessen büntetni a cégeket, amelyek legálisak, ugyanakkor károsak is, mint például a félretájékoztatás.

Nick Thomas Symonds, a miniszterelnöki kabinet vezetője pénteken arról beszélt, hogy a kormány vizsgálja a kérdéses törvényt és szükség esetén változtatnak rajta. Sadiq Khan, London polgármestere azonban már csütörtökön azt mondta, hogy a zavargások már nyilvánvalóvá tették, hogy módosítani kell a jogszabályon.

Miért vált hirtelen fontossá a törvény felülvizsgálata?

Az Egyesült Királyságban két hete zavargások kezdődtek, miután a közösségi médiában a szélsőjobboldal tévesen azt állította, hogy muszlim migráns késelt halálra három fiatal lányt július végén. 

A southporti gyilkosságok után elszabadult a főként muszlimok elleni erőszak, a dühös emberek bevándorlási központokat, menedékkérők szállásait és a bevándorlókat segítő ügyvédi irodák rohantak le. Az erőszakhullámban a hatóságok 150-nél is több embert tartóztattak le. 

Clashes between police and far-right protesters in the UK
Heteken át tartott a bevándorlók elleni pogrom az Egyesült Királyságban / Fotó: Anadolu via AFP

A hírügynökség elemzéséből kiderül, hogy

 az X-en, a Facebookon, az Instagramon és más platformokon legalább 15,7 millió alkalommal nézték meg három nap alatt azt a téves állítást, hogy az elkövető menedékkérő vagy bevándorló lehetett. 

Mit gondolnak a britek a közösségi oldalakról?

A YouGov közvélemény-kutató pénteken közzétett, kétezer felnőtt megkérdezésén alapuló felmérése szerint a válaszadók kétharmada úgy gondolja, hogy a közösségimédia-cégeket felelősségre kell vonni a bűnözői magatartásra buzdító bejegyzésekért. A válaszadók 70 százaléka úgy látja, hogy ezeket a vállalatokat nem szabályozzák elég szigorúan, 71 százalékuk pedig azt mondta, hogy nem tesznek eleget a félretájékoztatás ellen.

Zavargások helyett antirasszista tüntetések uralták az utcát Nagy-Britanniában 

Sokan tartottak az elmúlt napokat jellemző erőszak további folytatódásától, így több ezer rohamrendőrt helyeztek készenlétbe. A bevándorlásellenes zavargások helyett azonban antirasszista tüntetések voltak szerte az országban.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.