BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Le président Macron participe à la cérémonie pour les 80 ans de la libération de Bormes-Les-Mimosas

Macron lezárná a politikai káoszt, egyeztet a pártok vezetőivel

Emmanuel Macron képtelen miniszterelnököt kinevezni, ezért a párizsi olimpia idején egy ügyvivő kormány vezette Franciaországot. Macron most lezárná a politika káoszt, ezért az összes párttal, pártszövetséggel egyeztet.

Emmanuel Macron elnök ma találkozott a baloldali pártok alkotta szövetség, az Új Népfront vezetőivel. Mint ismert, a július eleji előrehozott választások után a francia politika holtpontra jutott, mivel egyik párt sem tudott egyértelmű többséget kialakítani a francia parlamentben alsóházában.

Le président Macron participe à la cérémonie pour les 80 ans de la libération de Bormes-Les-Mimosas
Fotó: AFP

Az 577 fős nemzetgyűlésben az abszolút többséghez szükséges 289 mandátum szükséges, azonban a radikális baloldal, a kommunisták, a zöldek és a szocialisták összefogásával létrejött Új Népfront 182, az Emmanuel Macron francia elnök mögött álló centrista pártszövetség 168, a Marine Le Pen vezette radikális jobboldali Nemzeti Tömörülés 143 képviselővel rendelkezik.

A helyzetet tovább bonyolítja, hogy a jobbközép köztársaságiak és szövetségeseik 60 politikust delegálhatnak a testületbe, továbbá 24, egyik oldalhoz sem besorolható képviselő is helyet foglal a nemzetgyűlésben. Mivel Macron képtelen miniszterelnököt kinevezni, ezért a párizsi olimpia idején 

egy ügyvivő kormány vezette Franciaországot.

Az elnök azonban lezárná a belpolitikai káoszt, emiatt mindegyik politikai párt, oldal vezetőjével tárgyal a következő napokban: a BBC szerint egyeztet a mögötte álló centrista pártokkal és a jobbközép republikánusok vezetőivel, míg hétfőn a Nemzeti Tömörülést irányító Marine Le Pennel és Jordan Bardellával folytat megbeszéléseket.

Az Új Népfront Lucie Castets személyében egy kevésbé ismert közgazdászt szeretne miniszterelnökké kinevezni. A baloldali szövetség csak annyit árult el az egyeztetésről, hogy Macron megértette: a francia választók azt az üzenetet küldték, hogy politikai irányváltást akarnak.

A szocialisták vezetője, Olivier Faure szerint az elnök nem adott pontos időpontot a miniszterelnök kinevezésére, de megígérte a politikusoknak, hogy minél gyorsabban igyekszik végrehajtani a lépést. Macronnak nincs egyszerű feladata: a jövőbeli kormányfőnek olyan kormányt kell alakítania, amely nem omlik egy politikai patthelyzetben, miután az elnök jövő nyárig nem oszlathatja fel a parlamentet.

Politikai káoszra készül a francia üzleti elit

Franciaország üzleti elitje aggódik a heves politikai légkör, a tapasztalatlan döntéshozók, az utcai tüntetések és a csődök lehetséges hulláma miatt. Míg Emmanuel Macron elnök 2017-es megválasztása óta a reformok jelentős részének a legnagyobb haszonélvezői a nagyvállalatok voltak, a vezetők attól tartanak, hogy egy lehetséges jobb- vagy baloldali kormányváltás esetén azonnal a célkeresztbe fognak kerülni.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.