BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Fekete koporsóval üzent a római maffia az ellene küzdő aktivistának

A Róma környékén tevékenykedő Casamonica maffiacsalád fenyegetésnek szánt fekete koporsót hagyott egy ellenük küzdő aktivista háza előtt, az ügyben az olasz rendőrség nyomozást indított.

Félreérthetlen üzenettel jelezte a főként Rómában és az olasz főváros környékén tevékenykedő Casamonica maffiacsalád Tiziana Ronziónak, a Toripiubella elnevezésű maffiaellenes szervezet vezetőjének, mi történhet vele, ha nem hagy fel tevékenységével. A bűnözőklán tagjai a nő római háza előtt egy nagy fekete koporsót hagytak fenyegetésként – írta a CNN.

koporsó
Ezzel a háza elé letett fekete koporsóval küldött félreérthetetlen üzenetet Tiziana Ronziónak a Casamonica maffiacsalád / Fotó: Rome Capital Police

Ronzio háza abban a Tor Bella Monaca nevű negyedben található, amelyben a Casamonica család székhelyéül szolgáló két hatalmas villa is állt, amíg azokat le nem rombolta a helyi rendőrség egy nagyszabású akcióban még 2018-ban és 2019-ben. A bűnüldöző szervek elképesztő luxuskörülményeket és rengeteg drogot találtak a két házban: életnagyságú porcelántigriseket, amelyeket pénz és kábítószer elrejtésére használtak a maffiózók, gyémántberakásos úszómedencéket és arannyal bevont tükörplafonokat. Több tonna drogot, többek közt heroint és kokaint foglaltak le a hatóságok a művelet során.

Ronzio először nem is gondolta a vasárnap megtalált koporsóról, hogy fenyegetésnek szánták. Az aktivista leszögezte, őt nem tudják megfélemlíteni, és butaságnak nevezte a maffia akcióját, ugyanakkor hozzátette: a szervezett bűnözés ellen küzdő csoportjának tagjaira hatást gyakorolt az erős üzenet.

Nem félek, tovább fogok küzdeni, az ilyesfajta buta húzások csak még jobban feldühítenek, és erőt adnak a harchoz

– nyilatkozta Ronzio a helyi médiának. A CNN közben úgy értesült, a rendőrség már vizsgálja a koporsót ujjlenyomatok után kutatva.

Ronzio elmondta, nem ez az első eset, hogy hasonló üzeneteket kap: fenyegették már meg írásban, volt, hogy ürüléket hagytak a háza küszöbén, az otthonába és az irodájába is több alkalommal betörtek, ez a megmozdulás azonban őt is meglepte. „Azért nem mindennap talál egy koporsót az ember a háza előtt. Az előfordul, hogy kulturálatlan emberek kidobálnak az utcára bútorokat, ott hagynak például egy kanapét a ház előtt, de egy koporsó, az más eset” – mondta a nő a La Reppublica című lapnak adott interjúban.

A Casamonica családot a hetvenes évek óta tartják számon maffiaszervezetként az olasz hatóságok. A bűnözőklánt megalakító tagok a második világháborút követően Olaszország vidéki régióiból érkeztek a főváros környékére. A mára mintegy ezer tagot számláló csoport jellemző tevékenységei közé tartozik a zsarolás és az uzsorázás, de foglalkoznak kábítószer-kereskedelemmel is.

A család tagjai nem riadnak vissza a mostanihoz hasonló fenyegetésektől, egy 2019-es per során, melyben a szindikátus negyven tagját citálták bíróság elé, egy Massimiliano Fazzari nevű informátor azt vallotta, megfenyegették, hogy savban fogják feloldani, ha beszél. A férfi hozzátette, tudomása szerint a maffiacsalád egyik villájának pincéjében tartják az áldozataik maradványainak eltüntetésére használt savas kádakat.

A bűnözői csoport néhány évvel korábban, 2015-ben is nagy port kavart egy megmozdulásával. Akkor a római rendőrség engedélyével látványos temetést rendeztek a család fejének, Vittorio Casamonicának. Az elhunyt maffiafőnök holttestét lovas kocsival vitték körbe a városon, miközben egy helikopter rózsaszirmokat szórt az égből, a temetési szertartásnak otthont adó templom előtt pedig egy rezesbanda fújta a Keresztapa című film zenéjét.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.