BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
The Prime Minister of the Republic of India Narenda Modi's two-day state visit to Denmark

Kijevbe érkezett Narendra Modi indiai miniszterelnök

A világ legnépesebb országának vezetője az orosz–ukrán háború kezdete óta először látogat Ukrajnába. Narendra Modi július elején Moszkvában is járt.

Megérkezett Kijevbe Narendra Modi indiai miniszterelnök. A világ legnépesebb országának vezetője az orosz–ukrán háború kezdete óta először látogat Ukrajnába, az utazásra bő egy hónappal azt követően került sor, Modi július 8-án és 9-én Moszkvában találkozott Vlagyimir Putyin orosz elnökkel – számolt be róla az AP hírügynökség.

The Prime Minister of the Republic of India Narenda Modi's two-day state visit to Denmark
Narendra Modi megérkezett Kijevbe, Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel is tárgyal / Fotó: AFP

Bár az Ukrajna ellen 2022-ben indított inváziója után Moszkva ellen a nyugati országok szankciókat vezettek be, India továbbra is kereskedik Oroszországgal. Újdelhi a háború kezdete óta tartózkodik attól, hogy Moszkvát hibáztassa a Kreml által különleges katonai műveletnek nevezett invázióért, miközben arra buzdította a két országot, hogy párbeszéd és diplomácia útján oldják meg a konfliktust.

Az Amerikai Egyesült Államok korábban aggodalmát fejezte ki India Oroszországhoz fűződő kapcsolata miatt, különösen akkor, amikor Washington megpróbálta erősíteni kapcsolatait Újdelhivel, amely ellensúlyt lehet a feltörekvő Kínával szemben.

Narenda Modi útja Kijevbe történelmi jelentőségűnek számít, mivel ez az első miniszterelnöki látogatás Ukrajnába azóta, hogy a két ország bő harminc évvel ezelőtt diplomáciai kapcsolatot létesített egymással, miután Ukrajna 1991-ben függetlennél vált a Szovjetuniótól. Modi egy kétnapos lengyelországi látogatás után érkezett az ukrán fővárosba, ahol első útja a helyi indiai diaszpóra képviselőihez vezetett.

 

India azon kevés ország egyike, amely az orosz–ukrán konfliktusban mindkét féllel jó viszonyt ápol. Újdelhi az orosz olaj egyik legfontosabb vásárlója a nyugati szankciók bevezetése óta. India katonai rendszereinek csaknem 60 százaléka orosz eredetű, olajimportjának pedig jelenleg több mint 40 százalékát Oroszországból szerzi be. A két fél közötti kereskedelem majdnem elérte az évi 65 milliárd dollárt.

Ukrajnával szemben visszafogottabb az ázsiai ország kereskedelme, mindössze évi 3 milliárd dollár. India 2022 februárja óta több humanitárius segélyszállítmányt is küldött Kijevbe.

Megnyugodtak a piacok, a Modi vezette hatalomban lévő párt újra kormányt alakíthat Indiában

Indiában a jelenleg kormányzó Bháratíja Dzsanatá Párt nyerte a választást, de elvesztette abszolút többségét. Narendra Modi partnerei közül kettő már bejelentette, hogy támogatják a 73 éves politikust, a szövetségesek által ígért segítség pedig eloszlatta a piacok bizonytalanságát.

„Modi kijevi látogatása azért jelentős, mert Újdelhi valóban rendelkezik bizonyos befolyással Moszkvára. Rendkívül fontos számunkra, hogy hatékonyan építsük a kapcsolatokat az ilyen országokkal, elmagyarázzuk, hogy mi lenne a háború helyes befejezése, és hogy ez az ő érdekükben is áll” – nyilatkozta a látogatással kapcsolatban Mihajlo Podoljak ukrán elnöki tanácsadó.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.