BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
After the knife attack at the Solingen city festival - Scholz visit

Szigorúbb menekültügyi szabályokat ígér a német kancellár

Olaf Scholz hétfőn végre ellátogatott Solingenbe, a terrortámadás helyszínére. Egyre többen vitatják a menekültügyi és kitoloncoltatási szabályok hatékonyságát és azt, milyen kapcsolatban áll az erőszakcselekmények számának növekedése a migránsokkal.

Olaf Scholz német kancellár a deportálások felgyorsítását és az illegális migráció megfékezését ígérte hétfőn Solingenben, ahol három embert gyilkoltak meg egy késes támadásban a hétvégén. „Ez terrorizmus volt, terrorizmus mindannyiunk ellen” – mondta a kancellár újságírók előtt a városban, ahol virágot helyezett el az áldozatok emlékére a támadás helyszínén.

After the knife attack at the Solingen city festival - Scholz visit
Olaf Scholz kancellár Solingenben / Fotó: AFP

A támadást az Iszlám Állam egyik szíriai tagja követte el, és az tovább élezi a politikai feszültségeket Németországban három tartományi választás előtt, amelyeken győzelmi esélyekkel indul a migrációellenes Alternatíva Németországért (AfD). Egyre többen vitatják a menekültügyi és kitoloncoltatási szabályok hatékonyságát és azt, milyen kapcsolatban áll az erőszakcselekmények számának növekedése a migránsokkal.

Már Solingen előtt 

megnőtt a késes támadások száma az országban,

különösen a pályaudvarok környékén, a német belügyminiszter ezért szigorúbban akarja szabályozni, milyen kést tarthatnak maguknál az emberek az utcán.

Scholz keményebb fellépést ígér

„Minden tőlünk telhetőt meg fogunk tenni annak biztosítására, hogy deportáljuk azokat, akiknek nem szabadna és nincs joguk Németországban maradni” – ígérte a kancellár.

A támadással gyanúsított 26 éves szíriai férfit ugyanis a német sajtó szerint tavaly deportálni kellett volna Bulgáriába , az első tagállamban, ahol az Európai Unió területére lépett, emlékeztetett tudósításában a Reuters.

A férfit azonban nem találták a menekültszálláson, amikor megpróbálták Bulgáriába szállítani.

After the knife attack at the Solingen city festival - Scholz
A kancellár szigorúbb deportálási és fegyvertartási szabályokat ígért / Fotó: AFP

Scholz az AFP francia hírügynökség tudósítása szerint azt is megígérte, hogy 

szigorítják a fegyvertartási szabályokat.

„Immár szigorítanunk kell a fegyvertartási szabályokat… különösen a késeket illetően. Biztos vagyok benne, hogy ez nagyon hamar meg fog történni” – fogalmazott a kancellár.

Nem sietett a látogatással

A kancellár három nappal a támadás után látogatott a városba, ahol elsőként Tim Kurzbach polgármester fogadta a városházán Hendrik Wüst, észak-Rajna-Vesztfália miniszterelnökének a társaságában.

A kancellár a tervek szerint találkozik majd a rendőrök és mentősök képviselőivel. Talán azért nem sietett a látogatással, mert már korábban bejelentették, hogy a hét elején a Ruhr-vidékre érkezik, vagyis erre a környékre, ahol megtekinti a marli vegyipari parkot, az egykori bochumi Opel telephelyen található technológiai központot és a Castrop-Rauxelben található veteményeskertet – ezekre az eseményekre a solingeni után kerül sor.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.