BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Németország nem ad több segélyt Ukrajnának

Kínkeservesen ugyan, de mégiscsak megszületett a megállapodás a német költségvetésről. Ennek azonban az az ára, hogy a kiadáscsökkentések miatt Németország nem ad több segélyt Ukrajnának.

Németország nem fog több ukrán segélykérelmet teljesíteni, ugyanis a kormány a kiadások visszafogására kényszerül – értesült a Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Németország
Zelenszkij és Scholz – Németország pénze elfogyott / Fotó: AFP

A meglévő programokat folytatják, viszont 

további katonai támogatás iránti kérelmeket nem hagynak jóvá

– jelentette a lap szombaton kormányzati dokumentumokra, e-mailekre, valamint nevük elhallgatását kérő tisztviselőkre hivatkozva.

A lépés Olaf Scholz kancellár kérésére történt, Christian Lindner pénzügyminiszter pedig a lap szerint augusztus 5-i levelében tájékoztatta is erről a védelmi minisztériumot.

A német kormánykoalíció hónapok óta veszekszik a büdzsén, miután egy bírósági ítélet több milliárd euró költségvetésen kívülre kiszervezett pénz folyósítását tiltotta meg. Ez kényszerű megszorításokhoz vezetett. A koalíciót alkotó három párt (szociáldemokraták, zöldek, szabad demokraták) pénteken végül megállapodtak ismét – miután egy korábbi megállapodást a szabad demokraták már felrúgtak. 

Németország spórol

Christian Lindner, a szabad demokraták vezetője ragaszkodott ahhoz, hogy az alkotmányos hitelfelvételi korlátot, az úgynevezett adósságféket állítsák vissza. Ezt a világjárvány és az energiaválság kezelése érdekében függesztették fel. A német gazdaság növekedése leállt, így égető szükség lenne a költségvetési ösztönzésre. 

A védelmi minisztériumnak írt levelében Lindner arra is utalt, hogy 

Kijev számára a befagyasztott orosz központi banki eszközökből is rendelkezésre állhatnak pénzeszközök.

Mégis, nem világos, hogy a folyamatban lévő jogi kérdések közepette hogyan lehetne ezeket a forrásokat lehívni – írta a német lap. 

A jelenlegi tervek szerint Németország Ukrajnának nyújtott katonai támogatása – amely a Kieli Világgazdasági Intézet szerint az Egyesült Államok után a második helyen áll – jövőre csaknem a felére csökken, majd 2027-re a jelenlegi összeg kevesebb mint tizedére – írta a lap. 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.