BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
HARRIS, Kamala; OBAMA, Michelle; OBAMA, Barack

Obama is Harris vitorláját fújja – az exelnök beállt az elnökjelölt asszony mögé

Barack Obama és felesége, Michelle Obama egyaránt Kamala Harris támogatására szólított fel a Demokrata Párt Nemzeti Kongresszusán.

Viszonylag könnyen érthető, hogy az Egyesült Államok első fekete elnöke miért támogatja a dél-ázsiai származású Harrist: egyikőjük sem fehér.

Nincs szükségünk újabb négyévnyi káoszra és feszültségre. Ezt a filmet már láttuk, és nem tetszett 

– hangsúlyozta Obama a chicagói kongresszus második napján. „Amerika készen áll a változásra, készen áll Kamala Harrisre” – tette hozzá. Beszédében célkeresztbe került Donald Trump is, és egyúttal védelmébe vette Joe Bident.

Joe Biden, Kamala Harris és Barack Obama (B-J) / Fotó: Northfoto

Biztonságba került a demokrácia

Úgy emlékszik majd a történelem Joe Bidenre, mint aki megvédte  a demokráciát ezekben az  igencsak vészterhes időkben. 

Büszke vagyok arra, hogy nemcsak elnökömnek, hanem barátomnak is nevezhetem

– hangsúlyozta. 
Egyúttal a Trump-veszélyre is figyelmeztetett, mint mondta, 

a republikánus jelölt  megpróbálja elferdíteni az igazságot, és mindent megtesz annak érdekében, hogy a demokratáktól „féljen” a társadalom. 

Obama szerint azonban Trump éppen a szűk látóköre miatt akarja ezt a félelmet kiváltani, és a saját bőrszínére utalva citálta Trump megjegyzését, miszerint a bevándorlók „feketemunkát” vállalnak az Egyesült Államokban. Szerinte Trump saját politikai karrierjét az Obama-éra bevándorláspolitikájára adott rasszista válasszal indította el.

Harris jó pillanatban lépett színre

Kedvező pillanatban érkezett Harris. 

Az 59 éves nő eddig rekordot döntött az adománygyűjtés terén, és az elnökjelölt népszerűségét immár zsúfolásig telt arénák jelzik. 

Stílusosan alelnökjelöltjével, Tim Walzcal éppen abban a milwaukee-i csarnokban is színpadra léptek, ahol a múlt hónapban a republikánusok hivatalosan is rábólintottak Trump elnökjelöltségére. Beszédében Harris bírálta Trumpot, amiért  azt mondta, nem bánja az Egyesült Államok Legfelsőbb Bíróságának 2022-es döntését, amely hatályon kívül helyezte az 1973-as Roe kontra Wade döntést, ami elismerte a nők abortuszhoz való alkotmányos jogát. „A rossz döntéseknek következményekkel kell járniuk, amivel a novemberi választáson szembesül majd” – hangsúlyozta. 
Nem csoda, hogy Harris ezt a témát választotta: 

a demokraták fontos választási kérdésnek tekintik az abortuszjogot,

amelyről azt gondolják, hogy a választást eldöntő ügy lehet.

HARRIS, Kamala; OBAMA, Michelle; OBAMA, Barack
Fotó: Carolyn Kaster / MTI / AP

Republikánusok is elfordultak

Most szólaltak fel először a demokrata gyűlésen volt republikánusok is. Mások mellett Stephanie Grisham, Trump volt sajtótitkára azt mondta, akkor fordult el a Republikánus Párttól, amikor Trump szimpatizánsai  2021. január 6-án megtámadták az Egyesült Államok Capitoliumát.
Az arizonai Mesa állam republikánus polgármestere, John Giles megemlékezett a néhai John McCainről, az Egyesült Államok republikánus szenátoráról. Azt mondta,

 John McCain republikánus pártja megszűnt, és ami maradt, az valami teljesen más.

A demokraták bíznak a Trump miatt pártjuktól elfordult republikánusokban, arra próbálják rávenni őket, hogy egy politikai pálfordulás után szavazzanak  Harrisre. 

Összességében a gázai háború beárnyékolta az eseményt – a legtöbb felszólaló kerülte is a kényes témát, Bernie Sanders amerikai szenátor ugyan kivétel volt, de mindössze annyit mondott: „Véget kell vetnünk a háborúnak, azonnali tűzsszünetre van szükség.”

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.