BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Több falut is elfoglalhattak az ukrán harcosok az oroszországi Kurszk megyében

Oroszország területén is zajlik az orosz–ukrán háború. Az ukrán hadsereg egy rohamcsapata tankokkal törte át a határt Kurszk megyénél. Az oroszországi hírek a támadással kapcsolatban ellentmondásosak, de annyi biztos, hogy az ukránok bejutottak Kurszk területére, valamint sok civil meghalt vagy megsebesült. Orosz mikrobloggerek arról írtak, hogy az ukránok több határ menti falut elfoglaltak.

Továbbra is orosz földön harcol egy ukrán zászlóalj. A kijevi erők Kurszk megyénél törték át a határt még augusztus 6-án, és elfoglaltak több határ menti falut. Körülbelül 300 ukrán katona vehet részt az akcióban, legalább két tucat tankkal. Az orosz védelmi minisztérium elismerte a behatolást, illetve azt is, hogy sok civil meghalt vagy megsebesült az ukrán offenzívában. Az augusztus 7-i orosz hírek ellentmondásosak a harc állásával kapcsolatban.

Kurszk
Ukrán hadsereg áttörte a határt, Oroszország területén zajlik a háború.
Orosz mikrobloggerek szerint az ukrán zászlóalj második napja harcol Oroszország területén, több falut is elfoglalhattak / Fotó: AFP

Már öt civilt öltek meg az ukrán katonák az oroszországi Kurszk megyében – erről a Kurszk megyei regionális kórház sebészeti főorvoshelyettese beszélt augusztus 7-én. A jelentések szerint körülbelül 28 sebesültjük van a támadásoknak. Az ukránok főként Szudzsanszkij és Korenyevszkij települést támadják. A sérülteket a kurszki regionális kórházba szállítják, ahol többeket már megműtöttek.

Alekszej Loktionov főorvoshelyettes elmondta, hogy az áldozatok között mentősök és gyerekek is vannak. A sebesültek egy része az intenzív osztályra került súlyos állapotban.

A helyi kórházak egyelőre elbírják a sebesülteket, mindenki megkapja a szükséges ellátást 

– mondta Loktionov.

Kurszk megyében második napja tartanak a harcok, az ukránok ezzel orosz földre is kiterjesztették a háborút. Az ukrán hadsereg augusztus 6-án nagyjából 300 fegyveressel, 11 harckocsival és legalább 20 tankkal támadta meg az orosz állásokat Kurszk megyében. Orosz híroldalak szerint a roham kudarcba fulladt, a támadást a határőrök visszaverték.

Az IZ orosz portál azt írta, hogy az ukrán katonák kedden több alkalommal is megrohamozták a határt. Kurszk megye kormányzója elmondta, hogy az összecsapásokban több civil meghalt, sokan pedig megsebesültek. A szárazföldi rohamok mellett drónokkal is átlőttek az ukránok a határon, ami különösen veszélyes volt a polgárokra.

A Bloomberg vette észre, hogy az orosz védelmi minisztérium korábban a honlapján tett közzé egy jelentést, miszerint az ukrán támadókat legyőzték, sokukat megölték és visszaszorították Ukrajna területére. Nem sokkal később ezt a közleményt minden magyarázat nélkül törölték. 

Orosz mikrobloggerek arról számoltak be a közösségi médiában, hogy az ukrán csapatok továbbra is Kurszk területén harcolnak, és több határ menti falut is az ellenőrzésük alá vontak. 

A posztok szerint a támadó ukránokat Szudzsa város előtt sikerült megállítani, ahol tüzérségi csapásokkal állták az útjukat az orosz védők. Szudzsában a Gazprom egy fontos gázmérőállomása található.

Az ukrán hadsereg vezérkara semmilyen információt nem oszt meg az oroszországi offenzíváról, az újságírói megkeresésekre sem reagálnak.

Óriási csapást mértek Oroszországra

Az ukrán hadsereg megsemmisített egy Szu-34-es orosz vadászbombázó repülőgépet és egy lőszerraktárt az oroszországi Rosztov megyei morozovszki repülőtéren – közölte az ukrán katonai hírszerzés korábbi műholdfelvételekre hivatkozva. Ezt megelőzően az ukrán fegyveres erők vezérkara megerősítette az orosz repülőtér elleni támadás hírét.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.