BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Párizs, 2024. augusztus 26.
Nalani Buob svájci teniszezõ, paralimpikon edz a XVII. nyári paralimpiai játékok helyszínén, Párizsban 2024. augusztus 26-án. A paralimpiát augusztus 28. és szeptember 8. között rendezik a francia fõvárosban.
MTI/EPA/Keystone/Ennio Leanza

Párizs üdvözli a paralimpikonokat – csak ne akarjanak metróra szállni

A francia főváros földalattijának döntő része megközelíthetetlen a fogyatékkal élők számára.

Szerdán kezdődnek Párizsban a paralimpiai játékok, de a francia főváros tömegközlekedése gyakorlatilag használhatatlan a fogyatékkal élők számára – ismerte el Valérie Pécresse, az Ile-de-France régió közgyűlésének elnöke.

Párizs, 2024. augusztus 26.
Nalani Buob svájci teniszezõ, paralimpikon edz a XVII. nyári paralimpiai játékok helyszínén, Párizsban 2024. augusztus 26-án. A paralimpiát augusztus 28. és szeptember 8. között rendezik a francia fõvárosban.
MTI/EPA/Keystone/Ennio Leanza
Kerekesszékkel járhatatlan a párizsi metró / Fotó: Ennio Leanza / MTI / EPA / Keystone

A párizsi metróban a legrosszabb a helyzet. Az AFP francia hírügynökség ezzel kapcsolatban emlékeztetett, hogy a fővárosban 1900-ban adták át az első földalattit, amely azóta az Európai Unió legforgalmasabb rendszerévé nőtte ki magát: 16 vonalon több mint 300 metróállomás működik, és naponta több mint négymillió utas használja.

Az állomások közül azonban csak 29 közelíthető meg kerekesszékkel.

A buszokkal nincs gond

A Párizs központjában közlekedő valamennyi busz képes kerekesszéket szállítani, a kötött pályás közlekedési eszközöknek – metró, villamos és az elővárosi RER-rendszer – azonban csupán a negyede.

Pécresse szerint 

a metrót nagyrészt lehetne modernizálni, ehhez azonban húsz évre és 15-20 milliárd eurós beruházásra lenne szükség. 

(Egy euró 393,9 forint.) Ez lehetne „az évtized projektje” – mondta sajtótájékoztatóján.

A metro train is seen crossing the Bir Hakeim bridge over river Seine in Paris during the Paris 2024 Olympic Games on August 10, 2024. (Photo by Odd ANDERSEN / AFP)
A paralimpikonok számára kihívást jelent majd a párizsi tömegközlekedés / Fotó:  Odd Andersen / AFP

A szeptember 8-ig tartó paralimpiai játékokra ebből természetesen már semmi sem valósulhat meg, de azért felkészültek, amennyire lehetett. Többek között száz minibusz szállítja majd a fogyatékkal élő látogatókat a versenyek helyszíneire. Emellett speciális okostelefonos applikáció segít nekik megtervezni az utat.

Megnyitó történelmi helyszínen

A szervezők arra számítanak, hogy naponta 300 ezer néző követi majd a helyszínen az eseményeket, körülbelül feleannyi, mint a párizsi olimpiáét. A megnyitó ünnepséget szerdán a Champs-Élysées-n és a Concorde téren rendezik több mint 180 delegáció és 4400 paralimpikon, köztük magyarok részvételével

A 120 fős magyar csapatnak 39 sportoló a tagja, 13 sportágban, 68 számban küzdenek majd

a minél jobb helyezésekért.

A Champs-Élysées-n van a Tour de France befutója, és itt tartják a paralimpia megnyitó ünnepségét / Fotó:  Thomas Samson / AFP

A Champs-Élysées nem csupán történelmi, hanem sportszempontból is fontos a franciák számára, itt ünnepeltek két labdarúgó-világbajnoki győzelmet, és itt van a Tour de France befutója is. Több százezer párizsi és turista köszönti itt rendszeresen az újévet is – és ezt a környéket verte szét a tömeg a „sárga mellényesek” 2018-as kormányellenes tüntetésein.

A Concorde tér Párizs legnagyobb tere, igen véres múlttal: a forradalom idején itt hullottak a fejek (szó szerint), itt végezték ki 1793-ban többek között XVI. Lajost és a feleségét, Mária Antóniát.

Ma leginkább a hatalmas obeliszkről híres, annak a kettőnek az egyikéről, amelyet eredetileg II. Ramszesz egyiptomi fáraó emeltetett a luxori templom előtt i. e. a 13. században, és amelyet 1830-ban ajándékoztak Párizsnak.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.