BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Bayesian yacht accident

Rejtély, bizonytalanság: mitől süllyedt el a Bayesian szuperjacht?

Önmagában a szélsőséges időjárás számlájára nem írható a tragédia. A jachttervezők és a vitorlázók értetlenül állnak a katasztrófa előtt, a hajó annyira gyorsan süllyedt el, hogy az ablakokon beömlő víz hatása kizárt, elgondolkodtató, hogy a legénység le sem tudta adni a segélyhívást.

Napokkal a katasztrófa után sem lehet biztosat állítani arról, hogy a világ egyik legnagyobb vitorlás szuperjachtja miért süllyedt el a szicíliai partoknál. A helyzetet csak bonyolítja, hogy az olasz parti őrség tájékoztatása szerint az 56 méteres, 540 tonnás, brit lobogó alatt hajózó Bayesian gyorsan, mindössze néhány perc alatt elmerült. Igaz, hogy 110 kilométer per órás széllökéseket mértek a tragédia idején, de egy ekkora modern hajónak ezt bírnia kellett volna.

Bayesian yacht accident
A Bayesian szuperjacht / Fotó: Northfoto

A  leg, leg, leg

Ne felejtsük el, a világ egyik legnagyobb, legbiztonságosabb szuperjachtjáról van szó. A luxusjachtot gyártó Perini Navi szerint a hajót egy 72 méteres alumínium árbóccal szerelték fel, ami valószínűleg a világ leghosszabb fémárbóca. Ez önmagában, tehát a vitorlák nélkül is hatalmas felületet jelent, amibe belekaphat a szél, és szélsőséges esetben csak az „árbócnál fogva” megdöntheti a hajót. Elképzelhető, hogy a jacht annyira megdőlt, hogy a nyitott ablakokon, nyílásokon beömlött a víz. 

A Bayesiant egy hatalmas, felhúzható tőkesúllyal szerelték fel, hogy csökkentsék a hajó merülését,

és lehetővé tegyék sekély vizű kikötők használatát is. Ugyanakkor ha ezt a tőkesúlyt felhúzzák, az jelentősen csökkenti a hajó stabilitását, így tehát a jacht borulékonyabb válik.

A Bayesian szuperjacht méretei
 

A szakma nem érti

A jachttervezők és a vitorlázók értetlenül állnak a katasztrófa előtt. Annál is inkább, mert a hajó annyira gyorsan süllyedt el, ami az ablakokon beömlő víz esetén kizárt, és a legénység le sem tudta adni a segélyhívást.  

Áttételesen a megváltozó éghajlat is okozhatta a katasztrófát.

A megszokottól eltérően a Földközi-tenger időjárása idén nyáron hektikus és viharos, míg általában nyugodt és napos szokott lenni. Így tehát nem is csoda, hogy sok szuperjachtot nyáron itt tartanak, míg télen inkább a Karib-térségben, illetve az Indiai-óceánon cirkálnak a hajók. Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy az éghajlatváltozás kísérőjelenségei a veszélyes hurrikánok és a hasonló jellegű viharos szelek is.

Június volt a 15. egymást követő hónap, amikor a tengerek globális hőmérséklete rekordot döntött, az előrejelzések szerint a melegebb vizek pedig intenzív hurrikánszezonhoz vezethetnek.

Ellentétben az óceánokkal, a Földközi-tenger időjárása kiszámíthatatlan, és hajlamos az előre nem jelezhető, gyorsan kialakuló viharokra.

A 2008-ban épített és négy éve felújított Bayesian azonban a létező összes navigációs, biztonsági, és kommunikációs berendezéssel rendelkezett. A hajózás és hajóépítés egészére amúgy is a „túlbiztosítás” jellemző, legyen szó anyaghasználatról, gyártásról vagy éppen a kapitány hozzáállásáról. 

A roncsot átvizsgáló búvárok a jachtot a jobb oldalára fordulva találták meg, árbóca ép, a hajótesten sérülés nyoma nem látszik – így tehát azt is kizárták, hogy bármi egy nagy lyukat ütött volna a vízvonal alatt. „Rosszkor voltak rossz helyen” – a parti őrség egyik alkalmazottjának szavai valóban jól összegzik tehát mindazt, amit ebben a pillanatban tudni lehet a katasztrófa okairól. 

Luxusjachtbaleset: most kezd csak igazán rejtélyes lenni a Bayesian elsüllyedése – Mike Lynch körül hemzsegtek a titkosszolgálatok emberei

Előkerült a hírhedt brit milliárdos holtteste, tinédzser lánya továbbra sincs meg. A luxusjachtbaleset közben egyre sötétebb ügy, kiderült, hogy a Bayesian vitorlásról eltűnt Mike Lynch életét és cégeit is szorosan behálózták a világ legnagyobb titkosszolgálatainak kémei.


 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.