BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Saját fejlesztésű ballisztikus rakétát tesztelt Ukrajna

Az ukrán hadiipar számos fejlesztést hozott létre a háború kezdete óta. Ezek eddig főként a drónok világából érkeztek, de most már ukrán ballisztikus rakéta is van Zelenszkij szerint.

Ukrajna sikeresen tesztele első saját fejlesztésű ballisztikus rakétáját – közölte Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kedden, hozzátéve, lehet, hogy erről még túl korai beszélni, de szerette volna a történteket megosztani népével.

ballisztikus rakéta
Zelenszkij szerint Ukrajnának már ballisztikus rakétája is van / Fotó: AFP

Zelenszkij egy kijevi fórumon beszélt a rakétáról, melyről további részleteket nem árult el. Ugyanakkor egy nappal korábban Rusztem Umerov ukrán hadügyminiszter arról beszélt, hogy Ukrajna saját fejlesztésű fegyvereivel fog válaszolni az orosz légicsapásokra – idézi fel a The Kyiv Independent.

Umerov kiemelte, hogy Ukrajnának szüksége van nagy hatótávolságú fegyverekre és arra is, hogy 

a nyugati országok oldják fel a korlátozásokat a fegyvereik használata terén, ám hozzátette, hogy saját gyártású fegyverekkel fognak válaszolni az orosz támadásokra.

Nemrég Zelenszkij bemutatta az ukrán saját fejlesztésű rakétadrónját, a Palianitsziát, melyet már be is vetettek az ukránok ellen. Az ukránok ugyan kaptak számos nagy hatótávolságú nyugati fegyvert, mint az amerikai ATACMS-ot, a brit Storm Shadow-t vagy a francia SCALP-ot, ám azok korlátozása csökkenti a fegyverek hatékonyságát.

Korábban arról is írtunk, hogy rakéta és a drón ötvözetéből új fegyvert fejlesztettek ki Ukrajnában, Volodimir Zelenszkij elnök vasárnapi közlése szerint az új hibrid fegyvertől azt várják, hogy csapást tudnak majd mérni vele azokra az orosz repülőterekre, ahonnan az orosz bombázók és harci repülőgépek bevetésre indulnak ukrajnai célpontok ellen.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.