BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Detention review at the BGH of the alleged Solingen perpetrator solingen

Ki kellett volna toloncolni, de a rendőrök megfeledkeztek a solingeni késelőről

A gyilkos fiatal több mint egy évet bujkált a hatóságok elől. A felelőtlenségnek pedig meg is lett az eredménye: a 26 éves szír férfi Solingenben három ember életét oltotta ki egy éjszaka alatt.

A szíriai Issa Al H.-t, aki állítólag pénteken Solingenben három ember halálát okozó késes támadást hajtott végre, tavaly ki kellett volna toloncolni Németországból, mivel menedékkérelmét korábban elutasították. A rendőrség azonban elfelejtett utánajárni annak, hogy valóban elhagyta-e az országot – írta a Die Welt.

Detention review at the BGH of the alleged Solingen perpetrator solingen
A solingeni terrorista egy rendőrjárőrnek adta át magát / Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP

A német napilap értesülései alapján a hatóságok több mint egy éve már ki is tűzték a kitoloncolás időpontját – a 2023 elején Paderbornban élő Al H.-t Bulgáriába akarták küldeni, mivel korábban ott lépett be az Európai Unióba, a dublini szabályok szerint pedig a menekültügyi eljárásért az az állam felelős, ahová a menedékkérő először bejut.

Ezt azonban a felelős szervek nem hajtották végre, mivel a férfi eltűnt, és csak hónapokkal később bukkant fel. 

A rendőrség pedig úgy döntött, hogy a kitoloncolás okafogyottá vált.

A hivatalos dokumentumok alapján Al H. 1998. január 20-án született a szíriai Deir ez-Zórban, onnan szökött be az EU-ba, és telepedett le a németországi Solningenben. A kitoloncolási eljárás ellenére azonban a támadásig a rendőrségnek egyszer sem került újra a célkeresztjébe a férfi.

Issa Al H. szombat este adta fel magát Solingenben egy rendőrjárőrnek, és azt mondta, hogy őt keresik a terrortámadás elkövetése miatt. Őrizetbe vétele után most az Iszlám Állam (IS) terrorszervezethez való tartozás gyanújával nyomoznak ellene. A gyanúsítottat vasárnap a karlsruhei szövetségi bíróság elé állították.

Szintén szombat este az IS terrorszervezet magára is vállalta a támadást, mondván, hogy azt a „palesztinai és máshol élő muszlimok szenvedése miatti bosszúból” hajtotta végre.

Késes terrortámadás: Solingen után fellángolt a vita Németországban a szúróeszközök betiltásáról

A solingeni sokkoló terrortámadás után napirendre került a német közbeszédben a kések és szúrófegyverek betiltása. Nem ma kezdődött a vita, a belügyminisztérium már dolgozik a szabályozáson, de a politikusokat megosztja, hogy valóban megfelelő megoldás-e az általános tiltás.

 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.