BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Terjed a szamárköhögés, így védekezhetünk

Érdemes már a várandós édesanyákat is beoltani a harmadik trimeszterben, de a közeli családtagok beoltása sem árthat. A szamárköhögés elleni vakcinák a hét második felétől kaphatók a gyógyszertárakban.

A bejelentett szamárköhögés-gyanús (pertussis) esetek száma tovább emelkedett, ám a hét végén újabb tízezer, a betegség elleni védőoltás is érkezett hazákba – közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) kedden.

VACCINATION CENTER, szamárköhögés
A szamárköhögés ellen is létezik védőoltás / Fotó: AFP

Az NNGYK adatai szerint már 226 szamárköhögés-gyanús megbetegedésről érkezett bejelentés, a laboratóriumi vizsgálatok 90 esetben erősítették meg a betegséget. 

Újabb tízezer szamárköhögés elleni védőoltás érkezett

A hatóság a gyógyszer-nagykereskedőkkel is egyeztetett az újszülött gyermekek védelme érdekében javasolt védőoltási ajánlását követő fokozott érdeklődés miatt nagyobb mennyiségű pertussiskomponenst tartalmazó védőoltás beszerzéséről.

Az Európa-szerte fokozott érdeklődés miatt átmenetileg nehezebben elérhető Adacel polio oltóanyagból hazánkba a hét végén újabb nagyobb adag érkezett, 

amely a hét második felében országos szinten is elérhető lesz a patikákban.

Az oltás receptre kapható, de a kötelező oltáshoz az NNGYK biztosítja a vakcinát

A gyógyszertárakban receptre kapható vakcinát a háziorvos írja fel a tájékoztatás szerint. Az oltatlan és részlegesen oltott csecsemők védelme érdekében az a legfontosabb, hogy időben megkapják az esedékes védőoltásukat, azok indokolatlanul ne halasztódjanak. Ehhez az oltóanyag biztosítva van, hiszen a kötelező védőoltási programhoz az NNGYK központilag vásárolja az oltóanyagot.

Az NNGYK továbbra is ajánlja a csecsemők védelmében, hogy az oltást adják be a harmadik trimeszterben lévő édesanyáknak, és nem árt a közeli családtagok újraoltása sem. Az újszülött immunrendszere még részben védtelen a környezeti hatásokkal és fertőzésekkel szemben, ezért az NNGYK hangsúlyozottan kéri, hogy a szülést követő első két hónapban ne menjenek vendégségbe az újszülöttel, kerüljék a zsúfolt helyeket, korlátozzák az újszülöttet látogatók fogadását.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.