BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Sziget a körforgásos gazdálkodás jegyében

A körforgásos hulladékgazdálkodásra, összességében a fenntartható életmódra történő átállása a magyar társadalom egyik legnagyobb kihívása az elmúlt jó néhány év tekintetében – hangzott el azon a Sziget Fesztiválon, amely évről évre egyre többet próbál tenni a fesztivál karbonlábnyomának csökkentése érdekében – számolt be róla az Index. Nemzetközi sztenderdek szerint egy fesztiválnak öt területen kell megfelelnie, és ez alól a sziget sem kivétel.

Jelenleg a PET-palackok 70, az alumíniumdobozok 35, az üveghulladék közel felét hasznosítják újra a fesztiválon, míg kartonból tavaly 10 tonnát sikerült összegyűjteni. Cél, hogy az arányokon javítsanak. Kiemelten büszkék vagyunk

a díjnyertes közösségi komposztálórendszerre, ami a fentieken kívüli hulladékból készít talajjavítóként funkcionáló komposztot – idén 100 köbméter a cél

– mondta Dominus Ákos, a Sziget fenntarthatóságért felelős menedzsere az Index tudósítása szerint.

Sziget fesztivál
étel
A Szigeten is számít a fenntarthatóság, a követelményeknek meg kell felelni
Fotó: H. Zováthi Domokos / Világgazdaság

Nemzetközi sztenderdek szerint egy fesztiválnak öt területen kell megfelelnie fenntarthatósági kritériumoknak. Ezek az alábbiak:

  • étkeztetés,
  • vízgazdálkodás,
  • anyag-visszaforgatás, -újrahasznosítás,
  • utazás és szállás,
  • energiafelhasználás.

Étkeztetés tekintetében elhangzott: arra kérték a vendéglátó egységeket, hogy legalább három vegán vagy vegetáriánus opciót kínáljak fel, minimum 50 százalékban saját alapanyagokkal dolgozzanak, és hagyják el a pálmaolajat.

Ami a vízgazdálkodást illeti, tavaly óta csak ivóvízzel működő angol vécé van a Szigeten, ami megduplázta a vízfelhasználást. 

Hamarosan, azaz néhány éven belül jönnek a „szürkevizes” beruházások, a Duna vizét pedig már tavaly is használták locsolásra.

Anyag-újrahasznosítás terén kifejezetten jól áll a fesztivál. Ilyen például a korábbi termékek újrafelhasználásával készült ruhadarabok, vagy a tíz év munkájának gyümölcseként meghonosított repohárrendszer. A poharakat a Zöld Sziget pontokon lehet visszaváltani.

Ami az utazást, szállást, illetve az energiafelhasználást illet, vegyes a kép. Amíg az utazás jelenti a legnagyobb szén-dioxid-kibocsátást, addig szállásként funkcionáló sátrak is jelentős problémagóc. Sokan ugyanis sátrukat hátrahagyva távoznak a fesztiválról – ami globális probléma. Idén 20 eurós kedvezményt kapnak azok, akik regisztrált sátrukat leadják. Energiafelhasználás terén azonban kifejezetten szerencsés helyzetben vannak a szervezők. Míg más hasonló méretű fesztiválok nagy teljesítményű dízelgenerátorokból nyernek energiát, addig a Sziget a kiépített fővárosi hálózatból táplálkozik.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.