BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Teheránba látogatott Szergej Sojgu

Miközben a perzsa állam válaszcsapásra készül Izrael ellen, az országba érkezett a volt orosz hadügyminiszter. A jelenleg az orosz biztonsági tanácsot vezető Sojgu az iráni elnök mellett katonai vezetőkkel is tárgyal.

Megérkezett Teheránba Szergej Sojgu, az orosz biztonsági tanács vezetője hétfőn, hogy az iráni vezetéssel, köztük az ország elnökével, Maszúd Peszeskjánnal is tárgyaljon – jelenti az orosz Interfax hírügynökség.

sojgu
Szergej Sojgu akkor érkezik Iránba, amikor forrnak az indulatok a Közel-Keleten / Fotó: AFP

A látogatásra különösen feszült helyzetben kerül sor, hiszen a Közel-Keletet regionális háború fenyegeti, miután Iszmáíl Hanijét, a Hamász politikai szárnyának vezetőjét meggyilkolták Teheránban a múlt héten. 

Irán Izraelt vádolta a merényletért, és bosszút fogadott, noha izraeli tisztségviselők nem vállalták a felelősséget a támadásért.

A korábban az orosz hadügyminisztériumot vezető Sojgu a Reuters összefoglalója szerint az iráni nemzetbiztonsági vezetővel és a vezérkar fejével is beszél majd látogatása során.

Oroszország és Irán között az Ukrajnában vívott háború kezdete óta még tovább erősödtek a kapcsolatok, és a két ország széles körű együttműködési megállapodás aláírására is készül. Irán különböző fegyverek szállításával segíti az oroszok háborúját, köztük a hírhedt Sahid drónokkal és ballisztikus rakétákkal is.

Múlt pénteken Oroszország közölte, hogy csatlakozik Teheránhoz a Hamász-vezető elleni merénylet elítélésében, és rendkívül veszélyesnek nevezte a hasonló szankciókat. Az Egyesült Államok és Izrael is arra számít, hogy a zsidó állam elleni iráni válaszcsapás akár már hétfőn is bekövetkezhet.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.