BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Bíróság elé állították a Telegram alapítóját Franciaországban

Bíróság elé állították Pavel Durovot. Hamarosan megtörténhet a vádemelés a Telegram alapítója ellen.

Bíróság elé állították Pavel Durovot, az orosz Telegram közösségi média oldal alapítóját Franciaországban. Egyelőre nem történt vádemelés, a francia hatóságok még kihallgatják a férfit.

Pavel Durov,
Telegram
A Telegram alapítója bíróság elé állt, jöhet a vádemelés / Fotó: Northfoto

A CNN úgy tudja, hogy az orosz milliárdost szerdán szállította el a rendőrség a párizsi csalásellenes irodából, ahol eddig őrizetben tartották. Az ügyészség közölte, hogy a kihallgatás után megtörténhet a vádemelés.

A 39 éves Durovot szombaton a párizsi Bourget repülőtéren vették őrizetbe egy elfogatóparancs alapján. 

A gyanú szerint az általa alapított Telegram platformot biztosít csalók, kábítószer-kereskedők és gyermekpornográf tartalmakat terjesztők számára. 

Durovot bűnrészesnek tartják, amiért a Telegram nem lép fel az illegális tartalmak ellen. Azt is vizsgálja a bíróság, hogy a Telegram segíti-e a terrorista csoportokat a támadásaik megszervezésében. Durovot a francia törvényeknek megfelelően 96 órán keresztül tartották őrizetben. Ez a maximális ideje az őrizetnek, így ha nem történik szerdán vádemelés, akkor szabadon kell engedni.

A milliárdos elfogása széles körben vitákat váltott ki. Sokan úgy vélik, hogy ez támadás a szólásszabadság ellen, miközben Oroszországban és Ukrajnában azért aggódnak, hogy a Durov elleni eljárás miatt leállhat a Telegram. A két országban a platform az elsődleges közösségi média oldal, amit rengetegen használnak kapcsolattartásra. A Telegram az orosz hadsereg számára is kulcsfontosságú kommunikációs eszköz lett az orosz–ukrán háború kirobbanása óta.

Az a lehetőség is felmerült, hogy Durovon keresztül nyugati országok hozzáférhetnének a Telegramon belüli üzenetváltásokhoz. Oroszországban ez kisebb pánikot keltett, a lakosság egy része elkezdte törölni az üzeneteit, a platformról. A Kreml reagált ezekre a félelmekre. Dmitrij Peszkov kormányszóvivő igyekezett megnyugtatni az embereket.

Emmanuel Macron francia elnök közölte, hogy Durov elfogása nem politikai akció volt, pusztán az elfogatóparancs szerint cselekedett a rendőrség.

Régóta aggasztja a nyugati világot a Telegram

A Telegramot 2013-ban alapította Pavel Durov és testvére, Nikolai. Egy júliusi bejegyzés szerint, amit maga Durov tett közzé a platformon, a Telegramnak már több mint 950 millió felhasználója van. Ez azt jelenti, hogy ez a világ egyik legnagyobb közösségi média és üzenetküldő platformja.

A Telegramon keresztül zajló levelezések titkosítottak, ezért is biztosít táptalajt a bűnözőknek. Még a Telegram se vállalja , hogy ellenőrizze a felhasználók beszélgetéseit.

Az 1984-ben született Durovot a 20-as éveiben az „orosz Mark Zuckerberg” néven emlegették. 2014-ben elhagyta Oroszországot és Dubajba költözött, ahol a Telegram székhelye is van. Az orosz mellett francia állampolgársággal is rendelkezik.

Pavel Durov vagyona a Bloomberg becslése szerint 9,15 milliárd dollár lehet.

A Telegramot a világ egy része a szólásszabadság ékkövének tekinti, miközben mások a bűnözés melegágyként tekintenek rá. Durov egy 2016-os interjúban azt mondta, hogy semmilyen felügyeletet nem enged a Telegram felett. Azt mondta, a platformot mindenki úgy használja, ahogy akarja.

Moszkva kész jogi támogatást nyújtani a Telegram őrizetbe vett alapítójának

Pavel Durov orosz állampolgársággal rendelkezik, így Moszkva kész a szükséges segítséget megadni neki.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.