BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Több tucat halálos áldozata van a kegyetlen pakisztáni terrortámadásnak

A fegyveresek évtizedek óta etnikai felkelést folytatnak. Mostani, összehangolt terrortámadásuk során legalább 39 emberrel végeztek, és több teherautót is felgyújtottak.

Pakisztán Beludzsisztán tartományában szeparatista fegyveresek koordinált támadásaik során rendőrőrsöket, vasútvonalakat és országutakon közlekedő járműveket támadtak meg, legalább 39 embert megölve – közölték hétfőn tisztségviselők az etnikai lázadók évek óta legelterjedtebb terrortámadásában.

Pakisztán, terrortámadás, áldozatok, szeparatista lázadók
Legalább 39 halálos áldozata van az összehangolt terrortámadásnak / Fotó: AFP

A fegyveresek évtizedek óta etnikai felkelést folytatnak, a nyersanyagokban gazdag délnyugati tartomány elszakadását követelik, ahol számos nagy, Kína által vezetett projekt, köztük egy stratégiai fontosságú kikötő, valamint egy arany- és rézbánya található.

A legnagyobb támadás célpontjai buszok és teherautók voltak egy főútvonalon, a Pandzsábot Beludzsisztánnal összekötő országúton. Illetékesek szerint itt legkevesebb 23 embert mészároltak le, és legalább tíz teherautót felgyújtottak. Egy helyi rendőri vezető arról számolt be, hogy az útonállók nemcsak az utasokat ölték meg, hanem például felgyújtott szénszállító teherautók sofőrjeit is.

A fegyveresek a keleti Pandzsáb tartományból származó munkásokat vették célba, akik szerintük kizsákmányolják a nyersanyagforrásaikat. A múltban kínai érdekeltségeket és a tartományban dolgozó kínai állampolgárokat is célba vettek.

Kína üzemelteti a stratégiai fontosságú Gvádar mélyvízi kikötőt Beludzsisztán déli részén, valamint egy arany- és rézbányát nyugaton.

A Beludzsisztáni Felszabadítási Hadsereg (BLA) nevű milícia azt állítja, hogy harcosai civil ruhába öltözött katonákat vettek célba, akiket az azonosítás után lelőttek. A pakisztáni belügyminisztérium szerint a halottak ártatlan állampolgárok voltak.

Muhammad Kasif vasúti tisztviselő arról számolt be, hogy a Pakisztán és Irán közötti vasútvonalat és a tartományi fővárost, Kvettát az ország többi részével összekötő vasúti hidat is robbanószerkezettel támadták meg. Hozzátette: felfüggesztették a vasúti közlekedést Kvettával. A rendőrség közölte, hogy a vasúti híd elleni támadás közelében hat holttestet találtak, amelyeket még nem sikerült azonosítani. A fegyveresek rendőrségi és katonai posztokat is célba vettek a kiterjedt tartományban, az egyik támadásban legalább 10 ember vesztette életét.

A támadók teherautókat is felgyújtottak / Fotó: AFP

A BLA egy a sajtó számára elküldött nyilatkozatban vállalat magára a támadásokat, amelyben más, hivatalosan még meg nem erősített támadások elkövetését is vállalta, közte egy jelentős félkatonai bázis elleni akciót. Hat biztonsági alkalmazott, három civil és egy törzsi vezető volt a tíz halottja a fegyveresekkel folytatott összecsapásoknak Kalat központi körzetben, ahol a beludzsisztáni félkatonai csendőrség egyik garnizonját rohamozták meg. Értesülések szerint a két másik déli, partvidéki városban is megtámadtak rendőrőrsöket, de az áldozatok számát még nem erősítették meg.

Beludzsisztán, amely Iránnal és Afganisztánnal is határos, méretét tekintve Pakisztán legnagyobb, de leggyérebben lakott tartománya, és továbbra is nagymértékben elmaradott, nagyfokú szegénység jellemzi.

Eluralkodott a félelem Olaszországon: a német késes terrortámadás után növelik a készültséget

A titkosszolgálatok hónapok óta figyelmeztetnek esetleges olyan akciókra. Olaszországban is magányos elkövetők terrorakcióitól tartanak a solingeni támadás után.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.