BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
tűz madeira

Tűz martalékává vált Madeira

Madeira mintegy 200 lakójának kellett ideiglenesen elhagynia az otthonát füstmérgezés veszélye miatt. Az erdőtűz következtében azonban eddig nem jelentettek áldozatokat, sem épületkárokat.

Több mint ötezer hektár erdőség vált a lángok martalékává a Portugáliához tartozó Madeirán, ahol a tűzoltók most azon vannak, hogy megakadályozzák a tűz átterjedését a híres és védett babérerdőre, valamint a Pico Ruivo régióban található egyik vízerőműre – jelentette csütörtökön a közszolgálati RTP televízió az Európai Unió műholdas Föld-megfigyelési programjának, a Copernicusnak az adataira, valamint a regionális kormányzat vezetőjére hivatkozva.

tűz madeira
Több mint ötezer hektár erdőség vált a lángok martalékává a Madeirán, ahol több mint egy hete tombolnak az erdőtüzek / Fotó: AFP

Miguel Albuquerque, a madeirai kormányzat vezetője visszautasította környezetvédők állítását, hogy az erdőtűz elérte volna az UNESCO természeti világörökségi listáján szereplő babérerdőt, s arról biztosított mindenkit, hogy a természetvédelmi területen egyelőre nincs tűz.

Mint mondta, az oltási munkálatokat a heves szél és a magas hőmérséklet is akadályozza, ám emberek és települések nincsenek veszélyben.

Hivatalos adatok szerint a lángok elleni küzdelem három térségben zajlik egy nehezen hozzáférhető hegylánc vonalán. A tűzoltók most azon vannak, hogy megakadályozzák a tűz átterjedését a babérerdőre, valamint egy vízerőműre a Pico Ruivo régióban.

Madeira mintegy 200 lakójának kellett ideiglenesen elhagynia az otthonát füstmérgezés veszélye miatt. Az erdőtűz következtében eddig nem jelentettek áldozatokat, sem épületkárokat.

A polgári védelem tájékoztatása szerint a sziget központi részén augusztus 14. óta a tűzoltóság, illetve a polgári védelem 125 tagja küzd a lángok megfékezésén. Időközben a szomszédos Porto Santo szigetére két Canadair típusú tűzoltórepülőgép érkezett Spanyolországból. Lisszabon szerdán kért európai partnereitől segítséget az oltási munkálatokhoz. 

Az Európai Bizottság csütörtökön közölte, hogy az EU segítséget nyújt a Madeira szigetén és a környező szigeteken dúló erdőtüzek oltásához.

Albuquerque egyben visszautasította a portugál sajtóban megjelent azon vádakat is, hogy alábecsülte volna az erdőtüzet, s nem elég gyorsan szakította meg üdülését. A politikus kijelentette, hogy véget kell vetni „a riadót kürtölő retorikának”, s közölte, hogy az elkövetkezendő napokban tervezett nyári rendezvényeket rendesen meg fogják tartani a mintegy negyedmillió lakosú szigeten.

Európának 38 milliárd eurójába kerülnek a pusztító erdőtüzek – és még messze nincs vége

A megelőzésre kell összpontosítani az éghajlatváltozás esetében – mondták el szakértők. Európában idén sokkal több tűzvész volt, mint tavaly, és a folyamatos éghajlatváltozás miatt ez egyre rosszabb lesz. A közösség nagyjából 38 milliárd eurót költ a tüzek elleni harcra ahelyett, hogy a probléma gyökerével foglalkoznának.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.