BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Újra Kijev az orosz csapatok célpontja

Többen meghaltak és jelentős károkat szenvedett el az ukrán város energiaszektora, miután Moszkva erői több tucat rakétát zúdítottak Kijevre. Volodimir Zelenszkij újfent felszólította nyugati szövetségeseit, hogy Kijev nem tudja megnyerni a háborút, ha nem oldják fel a fegyverekre vonatkozó korlátozásokat.

Oroszország több mint 100 rakétát és csaknem ugyanennyi drónt lőtt ki országszerte városokra hétfőn egy hatalmas támadásban az energiainfrastruktúra ellen, amely áramszüneteket okozott, és legalább három ember meghalt. Az energiaszektor jelentős károkat szenvedett – mondta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az X-en közzétett bejegyzésében.

Kijev
Újra Kijev az orosz csapatok célpontja / Fotó: AFP

Oroszország fokozza erőfeszítéseit Ukrajna polgári infrastruktúrájának – beleértve az áram-, fűtés- és vízellátást – kiiktatására a téli szezon előtt. A legutóbbi támadásra akkor került sor, amikor Kijev folytatja beljebb nyomulását az oroszországi Kurszk régióba, mely váratlanul érte Moszkvát, és több tízezer lakost késztetett otthonuk elhagyására. Kijev több kerülete áram- és vízellátás nélkül maradt a támadás közepette „az ország energiarendszerében kialakult helyzet miatt” – mondta Vitalij Klicsko, a város polgármestere a Telegramon.  Az orosz védelmi minisztérium hétfőn közölte, hogy 

Moszkva csapatai célba vették a nyugat-ukrajnai gázkompresszor-állomásokat, valamint országszerte elektromos alállomásokat és légirakéta-tárolókat.

A támadások Ukrajna 27 régiójából 15-öt érintettek – mondta Dmitro Kuleba külügyminiszter az X-en megjelent bejegyzésében. A célpontok között szerepelt a kijevi vízerőmű is.

Brutális mértékű katonai támogatást adtak Ukrajnának a lengyelek

Az orosz-ukrán háború kezdete óta Lengyelország 12 milliárd zloty (1,1 ezer milliárd forint) értékű katonai támogatást nyújtott Kijevnek – jelentette be Andrzej Duda lengyel elnök. Duda az Ukrajnának a háború során nyújtott nyugati támogatásra vonatkozó kérdésre elmondta: Lengyelország részéről a humanitárius és a katonai segítségnyújtás összességében mintegy 100 milliárd zlotyt (9,2 ezer milliárd forint) tesz ki. Ezen belül a katonai támogatás értéke 12 milliárd zloty (1,1 ezer milliárd forint). „Odaadtuk a nehéz felszerelés több mint ezer darabját” – mondta az államfő.

A támadás arra késztette Zelenszkijt, hogy ismét felszólítsa Ukrajna nyugati szövetségeseit, szüntessék meg a nagy hatótávolságú fegyverek alkalmazásának korlátait Oroszországon belüli katonai célpontok eléréséhez, és szállítsanak több légvédelmi eszközt. 

Eközben az orosz védelmi minisztérium közölte, hogy 20 ukrán drón támadott meg célpontokat Oroszország több központi régiójában. A csapás során Szaratov és Engels városaiban két többemeletes lakóház is megsérült, többen megsérültek – közölte Roman Busargin szaratov megyei kormányzó.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.