BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Élő közvetítés
folyamatosan frissül

Az orosz-ukrán háború 907. napja - ismét bőgnek a légvédelmi szirénák Kijevben

Kijev
Összefoglaló:

Augusztusban három alkalommal lőttek az oroszok ballisztikus rakétát Kijevre, a legutóbbit vasárnap, az előzetes adatok szerint azonban mindet megsemmisítették még a levegőben – jelentette az ukrán főváros katonai parancsnoksága.

Kijev
Ballisztikus rakétát lőttek ki vasárnap az ukrán fővárosra / Fotó: AFP

Szerhij Popko parancsnok a Telegramon számolt be a támadásról és arról, hogy minden támadás között pontosan hat nap telt el, és a rakéta nagy valószínűséggel észak-koreai gyártmányú volt.

A Reuters a hírrel kapcsolatban közölte, hogy a fegyver típusát független forrásból nem tudta megerősíteni.

Drónokat is lelőttek

Az ukrán légvédelem jelentése szerint az éjszaka folyamán nyolc orosz támadó drónt és a kilőtt nyolc rakétából ötöt semmisített meg a kijevi, szumi és poltavai régióban.

Mikola Olescsuk, a légierő parancsnoka szerint a támadásokban senki sem sérült meg. A kijevi régióban azonban két családi ház összeomlott, és 16 másik megrongálódott a lehulló daraboktól.

Órákkal később ismét megszólaltak a légvédelmi szirénák Ukrajna középső és északkeleti részeiben.

Dolgozott éjjel az orosz légvédelem is

Az orosz légvédelem Kurszk, Belgorod és Rosztov orosz megyék ellen indított öt ukrán drónt semmisített meg vasárnapra virradóra – közölte a moszkvai védelmi minisztérium a Telegram-oldalán.

Az MTI jelentése szerint a rosztovi terület kormányzója, Vaszilij Golubjov arról számolt be, hogy az egyik megsemmisített drón roncsai miatt dízelolaj kapott lángra egy üzem raktárában, de személyi sérülés nem történt.

Evacuation of the residents of Toretsk
Evakuálják a civileket / Fotó: Anadolu via AFP

Egy orosz légvédelmi rakétaüteg Marsz (Mars) fedőnevű parancsnoka szerint a vasárnap reggeli órákban lelőttek egy ukrán Szu–27-es harci repülőgépet és egy Mi–8-as katonai helikoptert is Zaporizzsja térségében.

Az orosz védelmi tárca közzétett vasárnap reggel egy videófelvételt, amelyen egy állítólagos ukrán hadifogoly, Olekszandr Makijevszkij, a nemzeti gárda egyik tagja arról beszélt, hogy

 az ukrán erők parancsnoksága azzal fenyegeti a katonákat, hogy Grad rakétasorozatvetőkkel mér csapást rájuk, ha megpróbálnak visszavonulni.

„Amikor a srácok, hogy az életüket mentsék, el akarták hagyni állásaikat és visszavonulni, nekik egyenesen megmondták, hogy ebben az esetben Gradból kilőtt kazettás lőszerrel mérnek rájuk csapást, aztán pedig mindent a háború számlájára írnak” – mondta a férfi a felvételen.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.