BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Újabb ukrán katonák holttestei kerülnek haza

Több mint 200 elesett ukrán katona holttestét juttatják haza. Az Ukrajna és Oroszország közötti cserének nem fedték fel a helyszínét. Az elesett katonák földi maradványainak kölcsönös átadása a genfi konvenció követelményeinek a betartásával zajlik.

Kétszázötven katonája holttestét kapta vissza Ukrajna Oroszországtól az elesett katonák kicserélése révén – jelentette be pénteken az üggyel foglalkozó ukrán koordinációs testület szóvivője. Petro Jacsenko elmondta, hogy az orosz-ukrán háború kezdete óta lebonyolított egyik legjelentősebb csere keretében olyan katonák földi maradványait kapták vissza, akik a kelet-ukrajnai Bahmut és Avgyijivka, valamint a keleti Luhanszk, illetve a déli herszoni és zaporizzsjai régió megtartásáért folytatott, több hónapon át elhúzódó harcokban vesztették életüket. 

Funeral Cyril Heinz, soldier battalion of St. Mary in Kievkijevkatonaholttest, Újabb ukrán katonák holttestei kerülnek haza
Újabb ukrán katonák holttestei kerülnek haza / Fotó: NurPhoto via AFP

Hozzátette, hogy a holttestek egy része a háború elején csaknem teljesen elpusztult Mariupol városból, illetve orosz halottasházakból került elő. A holttesteket DNS-vizsgálat, valamint halottvizsgáló és vöröskeresztes szakemberek segítségével fogják azonosítani. A tanács becslése szerint ez a munka legalább néhány hetet, de akár több hónapot is igénybe vehet. 

A vizsgálat után a holttesteket adják majd át a családjuknak, hogy eltemethessék őket.

A szóvivő elmondása szerint az elesett katonák földi maradványainak kölcsönös átadása a genfi konvenció követelményeinek a betartásával zajlik; így Kijev is visszaszolgáltatta Oroszországnak az általa ellenőrzött területeken elesett orosz katonák holttesteit, de erről további részleteket nem közölt. A katonák kicserélésének helyét a tanács nem hozta nyilvánosságra. Júliusban Donyeck környékén 221 katona, Zaporizzsja térségében 25, a luhanszki frontról négy, négy másik katona holttestét pedig oroszországi hullaházakból szállították haza

Nagyszabású fogolycsere történt Oroszország és az Egyesült Államok között

Oroszország szabadon engedte a The Wall Street Journal riporterét, Evan Gershkovichot és a volt amerikai tengerészgyalogost, Paul Whelant. A két férfi, akiket korábban kémkedés miatt elítéltek Oroszországban, már a szabadság felé tartanak. A jelentések szerint az Oroszországból kiszabadulók között van Vlagyimir Kara-Murza orosz–angol Kreml-kritikus és Alsu Kurmasheva orosz-angol újságíró. Az Egyesült Államok, Oroszország, Németország és öt másik ország legalább kéttucatnyi embert cserélt csütörtökön a hidegháború csúcspontja óta a legnagyobb fogolycserében.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.