BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
árvíz

Az árvizek az ötvenmillió éhező földjére is lecsaptak

Afrikában a rekordhosszú aszályokat történelmi áradások követték. Az árvizek pedig egy olyan területen tombolnak, ahol jelenleg 55 millióan éheznek.

Az elmúlt évtizedek legsúlyosabb árvizei Nyugat- és Közép-Afrika egy részén elmélyítik az élelmezésbiztonság rekordszintű válságát egy olyan régióban, ahol az ENSZ szerint már 55 millió ember éhezik.

árvíz
Az árvizek Afrikában is lecsaptak, ahol eddig is több mint ötvenmillióan éheztek / Fotó: AFP

A június környékén elkezdődött és az előrejelzések szerint még hetekig folytatódó heves esőzések több százezer hektárnyi frissen bevetett földet öntöttek el, és az Afrika nyugati partján fekvő Guineától a több mint 2000 mérföldre keletre fekvő Közép-afrikai Köztársaságig terjedő területen legalább 14 országban űzték el az embereket otthonaikból.

Közvetlenül legalább 4 millió embert érintett, és körülbelül ezer ember halt már meg.

A legrosszabbtól tartunk, és ha a számokról beszélünk, még soha nem láttunk ilyen méretű katasztrófát. A következő hónapokban óriási erőforrásokat kell befektetnünk a kártalanításba 

– közölte Modou Diaw, a Nemzetközi Mentőbizottság nyugat-afrikai regionális alelnöke a Bloombergnek adott interjújában.

Az áradások tovább súlyosbítják a térséget érő katasztrófákat: a segélyszervezetek és a kormányok által kitelepített több millió embernek, akiknek az elszállásolása is óriási problémát okoz, a közelmúltig az éhezés nehezítette meg az életét, amelyet az elmúlt évtizedek legsúlyosabb aszálya okozta.

Megszólaltak a vészharangok: brutális háború készülődik Afrikában

Ruanda, Uganda és a Kongói Köztársaság, valamint az őket támogató fegyveres csoportok bármikor egymásnak ugorhatnak. A közép-afrikai országok két évtizeddel ezelőtti összecsapása a legvéresebb konfliktus volt a második világháború óta.

A világ legszegényebb országainak otthont adó, konfliktusok sújtotta térségben több az élelmiszerhiányban szenvedő ember van, mint Dél-Korea teljes lakossága – az elárasztott területeken eddig mintegy 55 millióan éhezek.

A kormányzati és segélyszervezetek számára a legsúlyosabb probléma, hogy az áradások elsősorban a termőföldeket érintették, amelyek aratás előtt álltak.

  • Maliban 1,35 millió hektár földet – egy Ausztria nagyságú területet – öntött el az árvíz,
  • Nigerben 400 ezer földműves kényszerült elhagyni az otthonát,
  • Nigériában pedig az árvizek következtében járványok törtek ki a menekülttáborokban, a kolerától a maláriáig.

Ráadásul a Száhel-övezet nagy részét sújtó iszlamista felkelések megnehezítik a segélyszervezetek erőfeszítéseit. Ez, az Észak-Nigériában korlátlanul terjedő bűnözés, valamint a gazdák és a nomád pásztorok között lappangó konfliktus már most is korlátozza, hogy az emberek élelmiszerhez juthassanak.

A harcok és a bűnözés az elmúlt öt évben megnégyszerezte az élelmiszerhiányban szenvedők számát. Az árvizek pedig még a segélyek Kelet-Csádból a háború sújtotta Szudánba történő eljuttatására irányuló erőfeszítéseket is befolyásolják.

A banditák és a fegyveresek gyakran megakadályozzák, hogy eljuttassuk az élelmiszert az érintett területekre. Ami pedig megérkezik, azt gyakran a helyi hatóságok rabolják el 

– mondta Samantha Power, az Egyesült Államok Nemzetközi Fejlesztési Ügynökségének dolgozója.

Afrikában is tombol az ítéletidő: több millióan hajléktalanná váltak, közel ezren meghaltak az árvizekben

Európa mellett Nyugat-Afrikát sem kíméli az időjárás: a térség több országát sújtó ítéletidő és árvizek miatt összesen 2,4 millió ember volt kénytelen elhagyni az otthonát, legalább ezren meghaltak, és a mezőgazdaság is súlyos károkat szenvedett.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.