BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
VITÁLYOS Eszter

Árvíz: még mindig sok olyan terület van, ahová beszorult a víz – kormányszóvivő

Elvonult az árhullám teteje Magyarországról, de az elmúlt napok eseményei után rengeteg tennivaló maradt, van, ahol még a vízzel is birkóznak. Az árvíz kárainak felmérése folyik, és Magyarország a helyreállításban is az élen fog járni – ígérte a kormányszóvivő.

Folyik a kárfelmérés, van, ahol még mindig a vízzel küzdenek, nem tudni, ad-e pénzt Magyarországnak is a kárelhárításra az Európai Unió – a többi közt erről beszélt Vitályos Eszter kormányszóvivő a Közép-Európán átvonult árhullám kapcsán Kossuth rádió Vasárnapi Újság című műsorában.

VITÁLYOS Eszter
Vitályos Eszter kormányszóvivő az árvíz elleni védekezésről nyilatkozott / Fotó: Balogh Zoltán / MTI

Az ország jól vizsgázott,

  • az érintett önkormányzatok minden segítséget megkaptak, amire szükségük volt, 
  • a települések és az önkéntesek időben elkezdték a munkát, 
  • és az állami felkészülés is gyorsan történt. 

A következő napokban a feladat a többi közt a kárfelmérés, a biztosítási ügyek rendezése lesz, de még a vizet sem győztük le százszázalékosan.

Még mindig nagyon sok olyan terület van, ahova beszorult a víz

–  mondta a kormányszóvivő. Példája a választókörzetéhez tartozó Budakalász volt, ahol csütörtökön járt azokon a részeken, ahol bár szivattyúznak, az emberek csak kenuval, gumicsizmában tudják megközelíteni a házaikat. 

Kárelhárítás: európai uniós segítség

Vitályos Esztert megkérdezték, mert ez ügyben kételyek merültek fel, kap-e más, az árvíz sújtotta országokhoz hasonlóan Magyarország is pénzügyi segítséget a kárelhárításhoz.

„Meglátjuk, mi lesz” – volt a válasz. A kormányszóvivő Orbán Viktor miniszterelnököt idézte, aki erről azt mondta, ezek a brüsszeli hozzájárulások általában olyanok, mint a kutya vacsorája, vagy van, vagy nincs.

Árvízvédelmi beruházások: kevesebb homokzsák kellett

A hazai árvízvédelmi beruházások most bebizonyították, megérte erre gondot és pénzt fordítani. Az elmúlt 10-13 évben 150 milliárd forintot fordítottak kifejezetten erre. Mobilgátakat, védelmi rendszereket építettek, ennek köszönhető, hogy most nem kellett annyit „homokzsákolni”. 

Visegrádon, ahol kiállta az első próbát az új mobilgát, 200 ezer homokzsák megtöltését spórolhatták meg. Nagymaroson hasonlóképp kiválóan vizsgázott az 50 ezer darabos mobilgátrendszer, és Szentendrén is, ahol először 2013-ban állítottak fel mobilgátat.  A védekezést helyben a település polgármestere, vízügyi szakember és katasztrófavédelmi összekötő együtt irányította, és ez hatékony szervezettségnek bizonyult. Vitályos Eszter a középtávon szükséges árvízvédelmi intézkedésekről, fejlesztésekről szóló, vízügyi szakemberek javaslatai alapján készülő akciótervre vonatkozó kérdésre azt mondta: felülvizsgálat alatt áll a Kvassay Jenő-terv, és hamarosan a kormány elé kerül.

A Római-part, a főpolgármester és az árterületre épített házak

„Elsősorban a főpolgármester csapatának kell dűlőre jutnia, miként, milyen körülmények között építenek vagy sem mobilgátat” – reagált Vitályos Eszter arra a kérdésre, amely a hullámtérben történő építkezésre, konkrétan a budapesti Római-part árvízi védelmére vonatkozott.

Szentendrének, Leányfalunak is van veszélyeztetett része, az itt élők az árvízhelyzet előtt jó pár nappal elkezdik értékeik kimentését. Vannak házak, amelyeket cölöpökre építenek, magasítanak. Senkit nem ér váratlanul egy ilyen helyzet, de az állam és az önkormányzatok is igyekeznek megadni minden segítséget a károk mérsékléséhez.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.