BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Árvíz: Orbán Viktor és Karácsony Gergely közösen vett részt az operatív törzs ülésén

Orbán Viktor miniszterelnök, Pintér Sándor belügyminiszter és Karácsony Gergely főpolgármester együtt üléseztek a Belügyminisztériumban.

„Reggel 7, operatív törzs. A védekezést folytatjuk!” – írta Orbán Viktor a Facebookon. A szerdán közzétett miniszterelnöki posztban az látható, hogy a kormányfő mellett Pintér Sándor belügyminiszter és Karácsony Gergely főpolgármester közösen hallgatta meg a helyzetjelentést az operatív törzs ülésén.

 

Korábban az Országos Vízügyi Főigazgatóság közölte, hogy hosszan elhúzódó árhullámra kell felkészülni, sokáig lesz érvényben harmadfokú készültség az érintett folyókon. A főigazgatóság hozzátette, hogy 

a Dunán általában öt-nyolc nap alatt vonul le az árhullám, most ennél hosszabb idővel kell számolni. Ha nem esik újabb eső, az Alpokban olvadó hó akkor is utánpótlást ad. 

Orbán Viktor a Facebookra feltett korábbi videójában hangsúlyozta, hogy a keddi jelentések szerint a legnehezebb helyzet a Lajta mentén alakult ki. Emiatt át is vezényeltek a Duna túlsó oldaláról, az Alföldről több mint 800 szakembert, akik most a Dunántúlon teljesítenek szolgálatot, és kiválóan dolgoznak a katonákkal együttműködve – tette hozzá.

A kormányfő közölte, hogy több mint 400 katona van most kint a gátakon, és 24 óra alatt további ezreket tudnak bevetni, ha szükséges, de – mint mondta – úgy látja, hogy a helyzetet meg tudják oldani a mostanra megmozdított szakemberekkel, illetve a lelkes önkéntesekkel.

A főpolgármester korábban úgy fogalmazott, hogy a Duna budapesti tetőzését a főváros felkészülten várja, csütörtök délre minden árvízvédelmi munkálattal elkészülnek a szakemberek. Karácsony Gergely elmondta, hogy három területen zajlanak kiemelt árvízvédelmi munkálatok. 

A közösségi közlekedést is érinti az árvíz, elsősorban a Duna mellett közlekedő villamosok közlekedésében kell fennakadásokra számítani.

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ a Világgazdaság kérdésére korábban úgy tájékoztatott, hogy az árvíz az elöntött területekről szennyvizet, hulladékot moshat ki, ami miatt megnövekszik a fertőzés kockázata is, emellett veszélyt jelenthet a vegyszerek, vegyi anyagok kiömlése és bekerülése a vízbe.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.