BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Árvíz: veszélyben Mosonmagyaróvár és a Szigetköz

A Dunán és a Lajtán is rekordméretű árhullám érkezik, amelyet Magyarország felkészülten vár. A hazai folyók mentén megfeszítetten dolgoznak a vízügyi szakemberek és a honvédség az árvízvédelemben, de ha szükség lesz önkéntesekre, akkor bárki kiveheti a részét a védekezésből.

Minden idők legnagyobb árvize fenyegeti Mosonmagyaróvárt és a Szigetköz térségét. A Duna és a Lajta vízgyűjtő területein rendkívüli módon megnőtt a lehullott csapadék, ami rohamosan közeledik, ezért a vízügyi szakemberek és katasztrófavédelmi munkatársak munkájára most megfeszítetten szükség van – közölte az agrárminiszter a közösségi oldalán vasárnap. 

árvíz
Budapest, 2024. június 8.Az áradó Duna Budapesten, a Lánchídnál az árhullám tetőzésekor 2024. június 8-án.MTI/Hegedüs Róbert, árvíz
Árvízvédelem van a Duna, a Lajta és más hazai folyók gátján az árhullám miatt / Fotó: Hegedüs Róbert / MTI

Jön az ár, de mi készen állunk

Nagy István Facebook-videóban tájékoztatott arról, hogy

az árhullám következtében 2002-es árvízszintek várhatók a folyókon. 

Szerdára tetőzni fog a Lajta, addigra két szükségtározót mindenképpen meg kell nyitni Mosonmagyaróvár védelmében. A Malom-ági Lajta már le is van zárva, hogy a város belsejét meg tudják védeni. 

A Dunára is rekordmennyiségű víz érkezése várható, a szakemberek azt kérik, hogy legyünk készenlétben 

– figyelmeztetett a miniszter, majd hozzátette, hogy amikor az önkéntesekre szükség lesz, akkor megadják a helyszínt, megadják a lehetőséget mindenkinek ahhoz, hogy kivegye részt a védekezésből. 

Nagy István hangsúlyozta, hogy most a vízügyi szakemberek és a honvédség egységei jönnek segíteni, ők fogják elvégezni szakszerűen a megelőző, védekező munkálatokat. Az eredményes védekezés feltétele a jó szervezettség és a fegyelmezettség. „Hallgassunk a vízügyi szakemberek és a katasztrófavédelmi munkatársak irányítására, csak közösen lehetünk sikeresek és eredményesek.”

A miniszter később azt is közölte, hogy minden hivatali programját lemondta. Mint írta, „most a gátakon a helyem. Az élet- és értékvédelem a legfontosabb.”

Teljes erőbedobással indult el az árvízvédelem a Duna mentén

Több mint félezer vízügyes érkezik a védekezéshez az északi és nyugati országrészbe, harminc műszaki irányító pedig az önkormányzatokat segíti. Önkéntesek is sok helyen csatlakoznak a védekezéshez.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.