BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az európai árvizek a kanyarban sincsenek az afrikai katasztrófához képest

Alsó hangon négymillió ember élete van veszélyben Afrikában. Több országot elöntöttek az árvizek a kontinens nyugati és középső részein. Nincs ivóvíz és élelmiszer, ráadásul a kolera is elkezdett terjedni.

Már több mint 1000 ember vesztette életét Nyugat- és Közép-Afrikában a pusztító árvizek hatására. A katasztrófa legalább négymillió embert érint.

árvizek
Legalább 300 ezer épületet semmisítettek meg az árvizek Afrikában / Fotó: AFP

Nyugat- és Közép-Afrika több országában 2024 júliusa óta tart a rendkívüli, özönvízszerű esőzés, ami miatt áradások és árvizek sújtják a területet – írta meg a Watchers.news. A katasztrófában már legalább 300 ezer épület semmisült meg és legkevesebb félmillió embernek kellett elhagynia az otthonát. Az árvíz iskolákat, kórházakat és mezőgazdasági területeket pusztított el. A területen nincs elegendő élelmiszer és ivóvíz, ráadásul betegségek is terjedni kezdtek.

Az árvíz által legsúlyosabban érintett országok Kamerun, Csád, Guinea, Mali, Niger és Nigéria.

Az árvíz miatt nehéz humanitárius segélyt eljuttatni a bajbajutottaknak. Az egészségügyi intézmények, kórházak és gyógyszertárak leomlása miatt az emberek nem jutnak egészségügyi ellátáshoz. Olyan betegségek, mint például a kolera már terjedőben van, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) pedig járványtól tart.

Az emberek mellett rengeteg állat is elpusztult az áradásokban. A helyi médiában olyan felvételek is terjednek, amelyeken döglött krokodilokat és kígyókat sodor az árvíz.

Nigériában az elmúlt 30 év legsúlyosabb árvízhelyzete állt elő. Legalább egymillió embert érint a katasztrófa, különösen az ország északi és északkeleti részein. Hasonlóan rossz a helyzet Nigerben, ahol a kolera is rendkívül gyorsan terjed.

Jelenleg a legnehezebb az ivóvíz, az élelmiszer és a gyógyszer bejuttatása az árvíz sújtotta területekre. Az áradás ráadásul hosszú távú hatásokkal is jár majd. A betegségek terjedése nem áll meg a víz visszahúzódásával, illetve az elpusztult mezőgazdasági területek miatt az éhezés is fokozódni fog Afrikának ezen a részén.

Az árvizek mértéke és súlyossága példátlan, ráadásul a kontinens legsebezhetőbb közösségeit sújtotta a leginkább 

– mondta a WHO afrikai regionális igazgatója, Matshidiso Moeti.

Magyarország is kaphat az árvizek sújtotta országoknak szánt uniós támogatásból

Magyarország is kaphat az Európai Unió által az árvizek sújtotta tagállamok számára felajánlott segítségből – jelentette ki az Európai Bizottság egyik szóvivője hétfőn.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.