BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az iraki miniszterelnök most már hazaküldené az amerikai katonákat

Az Iszlám Állam már nem probléma, ezért jobb lenne, ha az amerikaiak is hazamennének. Az iraki háború után 2014-ben tértek vissza az amerikaiak az országba, hogy harcoljanak az ISIS ellen.

Irakban már nincs többé szükség az amerikai katonák jelenlétére, ugyanis az Iszlám Államot (ISIS) már jórészt sikerült legyőzni az országban, ezért Washington hamarosan bejelenti a katonák kivonulásának menetrendjét is – mondta Mohamed Sia Al-Szudani iraki miniszterelnök egy interjúban.

Soldiers from the 3rd Brigade, 1st Cavalry Division gesture while rejoicing in the convoy staging area before departing Camp Adder, now known as Imam Ali Base, on December 17, 2011 near Nasiriyah, Iraq.  Around 500 troops from the 3rd Brigade, 1st Cavalry Division ended their presence on Camp Adder, the last remaining American base, and departed in the final American military convoy out of Iraq, arriving into Kuwait in the early morning hours of December 18, 2011.  All U.S. troops were scheduled to have departed Iraq by December 31st, 2011.  At least 4,485 U.S. military personnel died in service in Iraq.  According to the Iraq Body Count, more than 100,000 Iraqi civilians have died from war-related violence.   AFP PHOTO / POOL / Mario TAMA (Photo by MARIO TAMA / POOL / AFP)
Fotó: AFP

Irakban jelenleg 2500 amerikai katona állomásozik, a 2014-ben az Iszlám Állam ellen indított nemzetközi koalíció eredményeként. Noha az ISIS ma már jóval gyengébb, mint amikor az amerikai csapatok megérkeztek, hiszen akkor jelentős területet és nagyobb városokat is ellenőrzött, a szervezet harcosai továbbra is aktívak Irakban és Szíriában.

Az amerikai csapatok jelenlétét az országban sokan nem nézik jó szemmel és szeretnék, ha azok hazamennének, azonban több amerikai politikus szerint ez lehetőséget biztosítana az ISIS számára, hogy újraszervezze magát. A Bloombergnek nyilatkozva Al-Szudani ugyanakkor arról beszélt, hogy

 már nincs meg az oka annak, hogy az amerikai katonák az országban tartózkodjanak.

A kérdést az iraki kormányfő áprilisban Joe Biden amerikai elnökkel is megvitatta washingtoni útja során, hadügyminisztere szerint pedig 2026-ra hagyják el az országot az amerikaiak.

Az amerikai katonák jelenléte a térségben különösen az Izrael és Hamász közötti háború kitörése óta célponttá teszi a csapatokat, különösen az Irán támogatását élvező milíciák számára. Januárban egy dróntámadás három amerikai katonával végzett Jordániában, míg Irakban számos politikai párt és milícia élvezi Teherán támogatását. Az ország új elnökének, Maszúd Peszeskjannak első külföldi útja is Irakba vezetett a múlt héten.

Al-Szudani ugyanakkor elmondta azt is, hogy véleménye szerint Irak és az Egyesült Államok között az amerikai csapatok kivonulása után is folytatódni fog a biztonsági együttműködés.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.