BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az ukrán titkosszolgálat feje elárulta, mikor fejezné be a háborút Oroszország

Komoly problémát jelent az ukrán hadseregnek az irányított rakéták orosz gyártásának felpörgetése és az is, hogy Észak-Korea rengeteg tüzérségi lőszert szállít Oroszországnak. Az ukrán hírszerzés vezetője szerint Oroszország támadásba lendült, mert jövő nyárra nehézségei lesznek az orosz–ukrán fronton.

Oroszország még nagyobb támadásba lendülhet az ukrán fronton, mert egy éven belül létszámhiány alakulhat ki a hadseregében – jelentette ki az ukrán katonai hírszerző ügynökség, a GUR vezetője egy kijevi konferencián a hét végén.

Russia launches attack on Lviv
Az ukrán hírszerzés vezetője szerint az orosz hadsereg komoly probléma elé néz / Fotó: AFP

Moszkva jövő nyáron dilemma elé néz: vagy mozgósít, vagy addigra lecsökkenti a harcok intenzitását. Ez végső soron kritikus lehet számukra

– magyarázta Kirilo Budanov.

Éppen ezért az oroszok felpörgették a fegyvergyártást, és nagy segélyszállítmányokat kap a szövetségeseitől.

Az ukrán hírszerzés vezetője szerint Oroszországnak több állam is küld katonai segélyeket, de mind közül a legaggasztóbbak az észak-koreai rakéta- és lőszerszállítmányok. „Hatalmas mennyiségű tüzérségi lőszert szállítanak, ami kardinális Oroszországnak” – idézte a Reuters.

Budanov kiemelte, hogy az Iszkander típusú irányított rakéták gyártásának oroszországi fellendítése is hatalmas problémát okoz Ukrajnának. Az ország kritikus infrastruktúrája elleni támadások súlyos károkat okoztak az elektromos hálózatban.

Budanov orosz dokumentumokra hivatkozva megjegyezte, hogy ha Oroszország nem nyer, 2025 végére már csak két szuperhatalom – az USA és Kína – marad a világon, és nem lesz helye Oroszországnak.

Stoltenberg önvizsgálatot tart: a NATO többet tehetett volna az orosz támadás megelőzéséért

Stoltenberg egy interjúban kiemelte, hogy az Észak-atlanti Szerződés Szervezete vonakodik olyan fegyverek rendelkezésre bocsátásától, amelyeket Kijev kért Oroszország teljes körű inváziója előtt, mert attól tartanak, hogy az Oroszországgal fennálló feszültségek kiéleződnek. Azt is kijelentette, hogy az ukrajnai háború befejezését csak tárgyalóasztalnál lehet elérni.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.