BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az unió már utalt is egy tetemes összeget a franciáknak fegyvervásárlásra a lefoglalt orosz vagyonból

A franciák háromszázmillió eurót kaptak az orosz vagyonból, amit az ukrajnának szánt fegyverek szállítására fordíthatnak.

Az Európai Unió 300 millió eurót juttat Franciaországnak az Orosz Föderáció befagyasztott eszközeiből származó bevételből, hogy azt az ukrajnai fegyverszállításokra fordítsa. Ezt szeptember 6-án, pénteken jelentette be a francia fegyveres erők minisztériuma.

Ukrainian,And,European,Union,Flags,On,Masts
Fotó: Red_Baron

„Az Európai Bizottság 300 millió eurót küld idén a Fegyverzeti Főigazgatóságnak lőszer, tüzérség és légvédelem gyors beszerzésére Ukrajna számára” – áll a francia védelmi minisztérium közleményében.

Összességében „körülbelül 1,4 milliárd eurónyi, befagyasztott orosz vagyonból származó bevételt” utalnak az EU-nak, amely a forrást Ukrajna fegyvervásárlására fordítja – áll a jelentésben.

Az Európai Unió július végén jelentette be, hogy elérhetővé teszi Ukrajna számára az első olyan támogatást, amely a lefoglalt orosz vagyontárgyakból származik. A támogatás első részlete összesen 1,5 milliárd eurót (mintegy 586 milliárd forint) tesz ki – derült ki az Európai Bizottság (EB) közleményéből. Ezeket az orosz eredetű pénzeket az Euroclear július 23-án bocsátotta az EB rendelkezésére.

Az Európai Bizottság javaslatai alapján az Európai Tanács 2024 februárjában döntött arról, hogy az orosz központi bank lefoglalt eszközeit és tartalékait birtokló intézmények nem használhatják fel a szankciók miatt felhalmozódó forrásokat, és az uniós szereplők sem rendelkezhetnek az ebből származó nettó bevételekről.

Nem az Európai Unió volt az első, aki így döntött. Az Amerikai Egyesült Államok már tavaly májusban bejelentette, hogy egyes orosz oligarchák lefoglalt vagyonának felhasználásával támogatja Ukrajnát.

 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.