BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Brutális hideget mértek Magyarországon, elkezdődött a csillagászati ősz

Kemény fagyokkal köszöntött be a vasárnap reggel a Bükk-fennsíkon, a töbörben telepítésre került meteorológiai állomás -10,1 fokot rögzített mára virradóra. Vasárnap 14 óra 43 perckor pedig elkezdődött a csillagászati ősz, ekkor következett be ugyanis a nap-éj egyenlőség. Mostantól megállíthatatlanul rövidülnek a nappalok, és a sötétség egyre nagyobb szeletet hódít el napjainkból.

A 2022-es telepítés óta először rögzített zord napot szeptemberben a Mohos meteorológiai állomás. Kemény fagyokkal köszöntött be a vasárnap reggel a Bükk-fennsíkon, a töbörben telepítésre került meteorológiai állomás -10,1 fokot rögzített mára virradóra.

időjárás, csillagászati ősz, Bükk
Időjárás: vasárnap 14 óra 43 perckor elkezdődött a csillagászati ősz / Fotó: Horváth Csongor /  Bükki Kör

A tegnapi minimumérték -8 °C, a ma hajnali pedig -10,1 °C volt, ami jelenleg új állomásrekord a mindenkori szeptemberi hónapok tekintetében – adta hírül közösségi oldalán az ME Földrajz-Geoinformatika Intézet.

Vasárnap 14 óra 43 perckor elkezdődött a csillagászati ősz, ekkor következett be ugyanis a nap-éj egyenlőség – közölte a HungaroMet Zrt.

Hozzátették: ebben az évben szeptember 22-én ünnepelhetjük az őszi nap-éj egyenlőséget, őseink ilyenkor hálát adtak a természet bőkezű ajándékaiért, a termények sokaságáért. A Nap éppen 90 fok magasan delel az Egyenlítő felett, így a nappal és az éjszaka is ugyanolyan hosszúságú ezen a napon – írták. Megjegyezték: mostantól

megállíthatatlanul rövidülnek a nappalok, és a sötétség egyre nagyobb szeletet hódít el napjainkból.

Teszi ezt egészen decemberig, amikor új lendülettel a fény megint utat tör magának.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.