BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Budapest felkészülten várja az árvizet – közölte Karácsony Gergely

Karácsony Gergely közölte, hogy a főváros hamarosan teljesen felkészül az áradásra. A Duna várhatóan vasárnap tetőzik majd, akár a 850 centiméteres vízszintet is meghaladhatja a folyó. Az árvíz elleni védekezés három legkritikusabb pontján már befejezték a munkálatokat.

A Duna budapesti tetőzését a főváros felkészülten várja, csütörtök délre minden árvízvédelmi munkálattal elkészülnek a szakemberek – közölte a főpolgármester a Facebook-oldalán közzétett videóban kedden.

árvíz
Budapestet felkészítették az árvízre / Fotó: Balogh Zoltán

Karácsony Gergely elmondta, hogy három területen zajlanak kiemelt árvízvédelmi munkálatok. 

Az egyik terület a III. kerületben a Nánási út – Királyok útja, ahol több kilométer hosszan agyaggátat építenek a meglévő földgát megerősítése érdekében.

A védekezés másik kiemelt pontja a Margitsziget, ahol 800 ezer homokzsákot töltenek meg gépi erővel – ismertette. Emlékeztetett rá, hogy a szigetet a Margit híd felől már lezárták, és valószínűleg a napokban az Árpád híd felőli oldalról is lezárják. A Margitszigeten lévő szálloda működését biztosítják – jegyezte meg.

A Dagály Termálfürdő, Strandfürdő és Uszoda környékén szerdán mobilgátat építenek – ismertette a harmadik kiemelt védekezési beruházást a főpolgármester.

Arról is tájékoztatást adott, hogy a Hajógyári-szigetre vezető hidakat lezárják, és az áramot lekapcsolják a szigeten.

Kitért arra is, hogy a fővárosi vízszolgáltatás biztosítása érdekében fokozott figyelemmel ellenőrzik a kutakat.

Elmondta, hogy 

a közösségi közlekedést is érinti az árvíz, elsősorban a Duna mellett közlekedő villamosok közlekedésében kell fennakadásokra számítani.

Karácsony Gergely köszönetét fejezte ki az árvízi védekezésben részt vevőknek, és ismételten felhívta a figyelmet arra, hogy a folyó erős sodrása miatt csak óvatosan nézzék meg az emberek az áradó Dunát.

Az árvíz erősen szennyezett lehet

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a Világgazdaság kérdésére úgy tájékoztatott, hogy az árvíz az elöntött területekről szennyvizet, hulladékot moshat ki, ami miatt megnövekszik a fertőzés kockázata is, emellett veszélyt jelenthet a vegyszerek, vegyi anyagok kiömlése és bekerülése a vízbe – közölték. Ennek elkerülése érdekében az árvízzel való érintkezés mindenképpen kerülendő. Sokszor látható, hogy az érdeklődő „katasztrófaturisták” belegázolnak a vízbe, vagy csónakáznak az elöntött területeken. Ez sem balesetvédelmi, sem járványügyi szempontból nem biztonságos.

Tizenkilencre emelkedett a Boris vihar áldozatainak száma Közép-Európában

A húszat közelíti a Boris vihar által Közép-Európában okozott szélsőséges időjárás és áradások halálos áldozatainak száma − közölték a hatóságok kedden, miután Ausztriában újabb áldozatról érkezett jelentés.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.