BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Izrael így alakíthatta át a Hezbollah csipogóit és walkie talkie-jait robbanóeszközökké.

Izrael így robbanthatta fel a Hezbollah csipogóit

Izrael szintet léphetett a Hezbollahhal folytatott háborúban a libanoni robbanáscunamival. Kérdés, hogy a zsidó állam miért a szeptember közepét választotta arra, hogy felrobbantsa a milícia harcosai zsebében elrejtett csipogóbombákat, és egyáltalán hogyan alakíthatta át azokat robbanóeszközzé.

Speciális technológiai tudást igénylő, valamint hosszan tartó előkészületek után precízen végrehajtott művelet volt a Hezbollah fegyveresei személyi hívóinak felrobbantása. Több elmélet forog a nemzetközi véleménytérben, hogy Izrael miért most fedte fel, hogy ilyen tudás és támadási lehetőség birtokában van, valamint hogy hogyan robbanthatta fel a csipogókat. A következőkben ezeket a feltételezéseket járjuk körül. 

Izrael így alakíthatta át a Hezbollah csipogóit és walkie talkie-jait robbanóeszközökké.
Izrael robbanóeszközökké alakította a Hezbollah csipogóit / Fotó: Wikipedia

Így robbanthatta fel Izrael a személyi hívókat

Azt, hogy pontosan hogyan és mikor rejtettek robbanóanyagot a csipogókba, még megválaszolatlan kérdés. Feltételezések azonban az utóbbira már vannak. Egyelőre az sem világos, hogy pontosan milyen robbanóanyagot használtak. Meg nem erősített jelentések szerint pentaeritritol-tetranitrátot, azaz PETN-t, de akár TNT-t is alkalmazhattak.

Eyal Pinko, az izraeli haditengerészet és hírszerzés volt munkatársa azonban azt kijelentette a Sky Newsnak, hogy akár egy-két gramm robbanóanyag is elég az arc és a kar megsebzésére. Ezt a kis mennyiségű robbanóanyagot pedig könnyen bejuttathatják az akkumulátorba, egy detonátorba vagy a készülék más, zegzugos részébe.

Carl Robson, a brit hadsereg volt tűzszerésze szerint a távoli robbantás miatt detonátort mindenképpen használhattak. Az apró, hordó alakú eszköz önmagában, robbanóanyag nélkül is könnyen sérülést okozhat, ha működésbe lép. Ehhez áramforrásra van szüksége, ami itt a csipogó akkumulátora lehetett.

A detonátor beindításához kioldószerkezet kell, amely ebben az esetben egy adott üzenetet lehetett. Ha ez működésbe lép, akkor azzal eldől az első dominó: 

a detonátor áramot vesz fel az akkumulátorból, amivel azt olyan szinte melegíti, hogy a robbanóanyag reakcióba lépjen a környezettel, és felrobban. Egy ilyen robbanáshoz a másodperc töredéke is elég 

– szemléltette a Pinko. 

Sean Moorhouse, a brit hadsereg egykori robbanóanyag-szakértője szerint a személyi hívó csipogását használhatták ki. Normális esetben a csipogó csipog, amikor üzenetet kap, ám itt a hangadás helyett az impulzust a detonátorra küldhették.

A szerdán felrobbant walkie talkie-kat is hasonlóan robbanthatták fel távolról Robson szerint, csak azok esetében nem üzenetet, hanem hívást használhattak a láncreakció beindításához.

A szakértő ugyanakkor az időzítőket vagy riasztásokat sem zárta ki a kiváltó okok közül. Bármi volt is a kiváltó ok, ugyanúgy működött: energiát vont el az akkumulátortól a robbanóanyag beindításához. Az viszont még kérdéses, hogy hogyan programozták be a készüléket.

A csipogóbombák felrobbantásának időzítése

  • Egyesek szerint Izrael azért lépett most, mert néhány Hezbollah-harcosban felmerült a gyanú, hogy kompromittálták a csipogóikat. Ezért az izraeli hadsereg még az előtt lépett, hogy az előkészületeik kárba vesztek volna.
  • Izrael célja az elrettentés is lehetett. Ilyen csapásra vélhetőleg a legtöbben nem számítottak. Ezzel a zsidó állam azt üzente a terrorszervezetként nyilvántartott milíciának, hogy bárhol és bárhogy lecsaphat rá.
  • Az is elképzelhető, hogy az akció egy nagyobb esemény előfutára volt. Ennek azonban egyre kisebb az esélye az idő előrehaladtával, mivel ha a hadsereg hagyományos eszközökkel is támadna, akkor a robbantások utáni első órák káosza lehetett volna a legjobb alkalma rá – vette sorra a Sky News.
Ilyen walkie talkie-kat is felrobbantott Izrael a Hezbollah harcosainál / Fotó: Icom

A csipogók keddi felrobbantásával Izrael felfedte a Hezbollah harcosainak kilétét és tartózkodási helyét. Az izraeli hírszerzés így hasznos információkat tudhat meg a napokban az áldozatokról és azok családtagjairól a közösségi médiából és a kórházi feljegyzésekből.

Kérdés, hogy a Hezbollah ezután hogyan és milyen mértékben válaszol. Izrael korábban a milícia több parancsnokát is megölte, amit az határ menti városok, a zsidó hadsereg bázisai és a Moszad hírszerzési központjai bombázásával torolt meg. A totális háborút tehát eddig elkerülték. Habár sok halálos áldozatot nem szedett az izraeli robbantáscunami, azzal több Hezbollah-harcos kiesett az aktív szolgálatból, ami érzékenyen érinthette a szervezetet, mint ahogy a támadás személyessége is mélyíthette a két fél közötti feszültséget.

Csipogós robbantás: megszólalt a rejtélyes magyar cég tulajdonosa – meglepő dolgokat állít

Először beszélt nyilvánosan a BAC tulajdonosa. Ez az a magyar cég, amelyről azt állítják, ő gyártotta le az Izrael által felrobbantott csipogókat. A csipogós robbantásban ezernyi Hezbollah-tag sebesült meg súlyosan, de gyerekek is megsérültek.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.