BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Close,Up,Of,Woman,Use,Of,Mobile,Phone

Digitális állampolgárság program: kiderült, mi van, ha elvész a mobiltelefon az összes adattal

Könnyebb és egyszerűbb lesz az állammal kommunikálni szeptembertől. Elindult ugyanis a Digitális állampolgárság program, amelyben ha valaki részt vesz, akár egy QR-kóddal is igazolhatja magát a rendőri igazoltatásnál. Sőt, a telefon elvesztése esetén sem kell aggódni.

Egységes, jól átlátható mobilapplikáció segíti ezentúl az állampolgárok és a kormányzat különböző szervei közötti kommunikációt. A Digitális állampolgárság programról Cseh Tamás, a Bács-Kiskun Vármegyei Kormányhivatal Kecskeméti Járási Hivatal vezetője számolt be a Rádió 1 Gong Téma című műsorában, amelyet a Baon szemlézett.

Close,Up,Of,Woman,Use,Of,Mobile,Phone
A Digitális Állampolgárság Programmal könnyebb a hivatali intézkedés.
A Digitális állampolgárság programmal könnyebb a hivatali intézkedés / Fotó: Shutterstock

Cseh Tamás elmondta, hogy a Digitális állampolgárság program egy teljesen új digitális platform, amely alapjaiban megváltoztatja az eddig ismert elektronikus ügyintézést.

Mi a Digitális állampolgárság program célja?

A program egy gördülékenyebb és hatékonyabb ügyintézést tesz lehetővé, szinte bárhonnan és bármikor, személyes jelenlét nélkül. Tehát az ügyfelek és a kormányzati szervek közötti kapcsolattartás könnyebbé válik.

A programhoz szükség van egy telefonos alkalmazásra, amely minimális operációsrendszer-igényt támaszt: Androidnál legalább 10-es, IOS-nél pedig legalább 16-os verziójú operációs rendszert kíván.

Hogyan lehet részt venni a programban?

A digitális állampolgársághoz egy felhasználó profilt kell készíteni, amelyet a legegyszerűbben e-személyi igazolvánnyal lehet megtenni online. A későbbiekben lehetőség lesz egy videós online személyazonosításra is.

Mire használható a Digitális állampolgárság program?

Ettől a hónaptól elérhetővé válik az alkalmazáson belül a személyazonosság igazolása, amely akár egy rendőri igazoltatásnál is helyettesítheti a személyi igazolványt, a vezetői engedélyt és a lakcímkártyákat. Gyakorlatilag a mobilalkalmazáson kereszt egy QR-kóddal igazolható a személy kiléte.

Sőt, innentől kezdve digitális erkölcsi bizonyítvány is igényelhető, amely egyébként Magyarországon az első digitális okmány lesz. A formanyomtatványok kitöltése, kinyomtatása, aláírása, majd beszkennelése vagy elpostázása helyett egy gombnyomással megigényelhető az erkölcsi bizonyítvány, amely a megérkezése után egy gombnyomással továbbítható.

Az alapfunkciók között az összes személyes adat elérhető, valamint a tulajdonolt gépjárműveké is. A későbbiekben tehát nem kell ezen okmányokat külön lefénymásolni és aláírni, majd beszkennelni, csupán egy gombnyomás kell hozzá.

Az állami weboldalak látogathatók lesznek jelszó és felhasználói név nélkül is az alkalmazással, csupán egy QR-kódot kell előtte beolvasni. A kormányablakokba is foglalható vele időpontot. A későbbiekben lehetőség lesz digitális aláírásra is, így azt követően már nem lesz szükség a szerződések kinyomtatására, aláírására és beszkennelésére. Gyakorlatilag az asztali számítógépen vagy a laptopon keresztül egy QR-kóddal el lehet végezni egy hitelesített aláírást, és ez egy közokiratnak minősülő, teljes bizonyító erejű irat lesz.

A telefon elvesztése esetén sem kell aggódni, mivel az alkalmazás távolról letiltható. Amíg ez megtörténik, addig sincs gond, hiszen az applikáció csak biometrikus azonosítással indul, azaz ujjlenyomattal vagy arcfelismeréssel.

Digitális állampolgárság: a rendőrség ismertette, hogyan zajlik szeptembertől az igazoltatás

Minden 14. életévét betöltött, személyazonosító okmánnyal és a digitálisállampolgárság-alkalmazás működtetéséhez megfelelő operációs rendszerrel működő mobiltelefonnal rendelkező személy igénybe veheti a nemzeti digitálisirattárca-szolgáltatást. A rendőrség arról is tájékoztatta a Világgazdaságot, hogy a szolgáltatást igénybe vevő személyek igazoltatása – ha a rendőr rendelkezik úgynevezett Novamobil eszközzel – az applikáció által generált QR-kód beolvasásával történik. Azt is közölték, hogyan.

 



 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.