BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Donald Tusk: Lengyelország nem fogadja el Németország határellenőrzések kiterjesztésére vonatkozó döntését

Lengyelország nem fogadja el Németország azon döntését, amellyel a hét elején kiterjesztette az ellenőrzést valamennyi határára az illegális migráció korlátozása érdekében - közölte pénteken Donald Tusk lengyel miniszterelnök hozzátéve, hogy ezen intézkedésnek nem szabad akadályoznia az árvízvédelmi erőfeszítéseket.

Tusk a dél-lengyelországi Wroclaw városában az árvízvédelmi válságstáb ülésén beszélt minderről pénteken este, miután arról tájékoztatták, hogy a mentési munkálatokat hátráltathatják a határátkelőhelyeken kialakult torlódások. A lengyel kormányfő elmondta, utasította az európaügyi és belügyminiszterét is, hogy "sürgősen üzenjék meg a német félnek, hogy Lengyelország nem fogadja el (a határellenőrzésekre vonatkozó) döntését, illetve hogy annak nem szabad akadályoznia az árvízvédelmi műveleteket". 

német
migráció
határvédelem
A németországi határvédelemnek nem szabadna akadályozni a lengyelországi árvízvédelmet. Fotó: AFP

Németország hétfőn kiterjesztette a határellenőrzést valamennyi határára. Az intézkedés egyelőre fél évig lesz hatályban. A Boris nevű mediterrán ciklon súlyos áradásokat okozva vonult végig Európa központi és keleti részén.

„A határellenőrzések mérséklésére szólítjuk fel Németországot, miután kormányuk a hét elején kiterjesztette az ellenőrzést valamennyi határára az illegális migráció korlátozása érdekében” – mondta Léon Gloden luxemburgi belügyminiszter pénteken.

Korábban a luxemburgi Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság volt elnöke komoly ellenérzését fejezte ki a határellenőrzés vissaállításáról szóló német döntés miatt. Figyelmeztetése szzerint ez nemcsak az ingázók számára okoz kellemetlenségekre, hanem az európai integrációt is veszélyezteti – írta vasárnap a DPA hírügynökségre hivatkozva a német média.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.