BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Ursula von der Leyen
Európa
Ukrajna

Lefoglalt orosz pénzt ígér Ukrajnának Ursula von der Leyen

Újabb kölcsönt kap Ukrajna. Most Ursula von der Leyen jelentette be Kijevben, hogy Európa több tízmilliárd euróval segíti a háborútól sújtott ország gazdaságát.

Az Európai Unió 35 milliárd euró – 39 milliárd dollár – kölcsönt ad Ukrajnának, hogy segítse gazdaságának újjáépítését – jelentette be pénteken az Európai Bizottság.

Ursula von der Leyen
Európa
Ukrajna
Az Európai Bizottság elnöke talpra állítaná Ukrajna gazdaságát / Fotó: AFP

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke kijevi látogatásán jelentette be a kölcsönt, mondván: ez egy újabb jelentős EU-hozzájárulás Ukrajna talpra állásához.

A könyörtelen orosz támadások azt jelentik, hogy Ukrajnának folyamatos uniós támogatásra van szüksége – írta az X-en, hozzátéve, hogy a kölcsön a „G7-ek ígéretének” része.

Júniusban a világ legnagyobb gazdaságait tömörítő G7 megállapodott arról, hogy közösen mintegy 50 milliárd dollárt kölcsönöznek Ukrajnának, a befagyasztott orosz befektetési és pénzügyi eszközökből származó nyereséget.

A nyugati nemzetek befagyasztották Oroszország vagyonát az Európában és az Egyesült Államokban lévő bankszámlákon annak a hatalmas szankcióhullámnak a részeként, amelyet azután vezettek be, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök 2022-ben elrendelte Ukrajna teljes körű invázióját – közölte a Bloomberg.

Jókor jön az európai segítség

Von der Leyen éppen akkor érkezett Kijevbe, amikor Ukrajnában megkezdődik a téli fűtési szezon. Az elmúlt hónapokban felerősödtek az ország energetikai infrastruktúráját célzó orosz bombázások, így az ukránok ki vannak szolgáltatva az áramkimaradásoknak.

Csütörtökön az ukrán Nemzetközi Energiaügynökség kijelentette, hogy az idei tél lesz az eddigi „legszigorúbb próbatétel” az ország energiarendszere számára.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.