BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tízmilliókat fizet kártérítésként az FBI hátrányos megkülönböztetés miatt

Nőellenességgel vádolják a szervezetet, ahol az ügynököknek csak a negyede nő.

Az amerikai igazságügyi minisztérium peren kívül megállapodott 34 nővel 22,6 millió dolláros kártérítés fizetéséről, akik azt állítják, hogy kizárólag a nemük és nem a képességeik miatt zárták ki őket az FBI ügynökképző akadémiájáról. (Egy dollár 356,5 forint.) A megállapodást még jóvá kell hagynia egy washingtoni szövetségi bírónak is, mielőtt érvényessé válik.

Law enforcement personnel investigate around Trump International Golf Club following an assassination attempt on former President Donald Trump
Az FBI különleges ügynökeinek nem egészten a negyede nő / Fotó: Anadolu via AFP

Ebben az esetben lezárul egy 2019-ben indult eljárás, amelynek során az érintettek azzal vádolták az igazságügyi tárca alá tartozó FBI-t, hogy 

általános gyakorlat ott a női ügynökjelöltek elutasítása,

 számolt be a Reuters,

A felperesek állítják, hogy alaptalanul minősítették őket alkalmatlannak annak ellenére, hogy legalább olyan jól, vagy jobban teljesítettek a fizikai erőnléti és fegyverhasználati teszteken, mint férfi kollégáik. Közülük többen állítják azt is, hogy szexuális zaklatásnak, szexista vicceknek és megjegyzéseknek voltak kitéve.

Visszatérhetnek az akadémiára

A kártérítés mellett a javasolt megállapodás része az is, hogy az alkalmasságukat igazolók visszatérhetnek a kiképzési programba, az FBI-nak pedig külső szakértőket kell alkalmaznia, hogy garantálják a folyamat jogszerűségét.

FBI agents raid a home on Maiden Lane where Oakland Mayor Sheng Thao allegedly lives in Oakland, Calif. Thursday, June 20, 2024. (Photo by Jessica Christian/San Francisco Chronicle via Getty Images)
Belső vizsgálat is elmarasztalta az FBI-t / Fotó: Jessica Christian/San Francisco Chronicle via Getty Images

Az FBI-t nem először vádolják szexizmussal, egy 2022-es belső igazságügy-minisztériumi jelentés is megállapította, hogy a nő ügynökjelöltek közül aránytalanul sokat utasítanak el. 

A szervezet különleges ügynökeinek nem egészen a negyede nő.

Az ABC News arra is emlékeztetett a hírrel kapcsolatban, hogy nem egészen hat hónapja az igazságügyi minisztérium bejelentette: 138,7 millió dolláros egyezséget kötött több mint 100 emberrel, akik azzal vádolták az FBI-t, hogy súlyosan rosszul kezelte a Larry Nassar sportorvos elleni szexuális erőszakkal kapcsolatos vádakat. Az amerikai tornászválogatott korábbi orvosát 2022-ben életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélték, amiért 265 tinédzsert molesztált.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.