BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A Vatikán bejelentette: Ferenc pápa beteg

Betegség miatt le kellett mondania hivatalos programját a pápának. Az egyházfő audienciáját és a külföldi útjait is törölték. Ferenc pápa influenzával küzd, de a hírek szerint nincs komoly baja, a programok elhalasztása mindössze elővigyázatosságból történt. Ezzel együtt az idős pápa egészségi állapota miatt sokakat foglalkoztat a vatikáni trón sorsa.

Enyhe influenza miatt törölték a hétfőre tervezett pápai audienciát és az egyházfő szeptember utolsó hetére tervezett utazásait – közölte a Vatikán. A hírek szerint Ferenc pápa jól van, az átszervezés pusztán elővigyázatosság.

POPE FRANCIS DURING THE WEEKLY GENERAL AUDIENCE AT ST PETER S SQUARE IN THE VATICAN - 2024/9/18
Ferenc pápa
Ferenc pápa betegség miatt nem tudja tartani a betervezett programját / Fotó: AFP

Ferenc pápa külföldi útjai így csúsznak néhány napot. Az egyházfő Luxemburgba és Belgiumba utazik majd, ha jobban lesz. A tervek szerint a hivatalos utazásokra szeptember 26. és 29. között kerülhet sor – írta meg az Ansa.

Belső feszültségek erodálják a Vatikánt – ki lehet a következő pápa?

Még júliusban Ferenc pápa az idős emberekhez és a nagyszülőkhöz intézett üzenetében a következőket mondta:

Isten soha nem hagyja el gyermekeit, soha. Még akkor sem, amikor korunk előrehalad és erőnk csökken, amikor hajunk megőszül, és szerepünk csökken a társadalomban, amikor életünk egyre kevésbé lesz eredményes, és fennáll a veszélye, hogy haszontalannak tűnhetünk.

Ferenc pápa soha nem gondolt komolyan arra, hogy lemondjon

Bár nincs a legjobb egészségi állapotban, Ferenc az év elején megjelent Élet – Történetem a történelemben című memoárjában azt írta, hogy nem követi XVI. Benedek példáját, és soha nem gondolt arra, hogy lemondjon. Ugyanakkor szót ejtett arról is, hogy uralkodása kezdetén aláírt egy nyilatkozatot, amely szerint lemond, ha rossz egészségi állapota miatt nem tudja ellátni feladatait.

Vatikáni megfigyelők szerint csak idő kérdése, hogy a Sixtus-kápolnában összeüljön a bíborosok konklávéja, hogy megválassza a következő pápát. A konklávé a világ egyik leghatalmasabb választói testülete, jelenleg 236 bíboros van, de csak 125-en fiatalabbak 80 évnél, így ők jogosultak szavazni a következő pápáról. 

A Vatikán legutóbbi pápai évkönyvében 2022-re közel 1,4 milliárd emberre becsülte a katolikusok számát világszerte. 

Ki követheti Ferenc pápát a vatikáni trónon?

Kik lehetnek tehát a befutók, vagy ahogy olaszul hívják őket, a „papabilik”? A Catholic Heraldban írt cikkében a tapasztalt kommentátor, John L. Allen Jr. szerint érdemes figyelnünk például 

  • Fridolin Ambongo Besungu bíborosra, a 64 éves kinshasai érsekre. Ambongo vezette az afrikai püspökök ellenállását a Fiducia Supplicansszal, a Vatikán dokumentumával szemben, amely megengedte, hogy a papok megáldják az azonos neműek kapcsolatát.
    Bár ez ellentétet szült közte és a liberális gondolkodású európai bíborosok között, Ambongo valójában nem lázadó, de még csak nem is elégedetlenkedő, mint például George Pell, a néhai ausztrál bíboros. Pellről tavalyi halála után derült ki, hogy ő volt a szerzője annak az álnéven közzétett feljegyzésnek, amelyben Ferenc vezetését katasztrófának nevezte. 
  • Allen szerint egy másik papabili a 69 éves Pietro Parolin bíboros, a Vatikán államtitkára, vagyis a legmagasabb rangú diplomata. Ő olasz, ami nem biztos, hogy előnyére válik (1978 óta nem volt olasz pápa), de Allen szerint a mellette szóló érv mindvégig az volt, hogy képes átadni Ferenc pápaságának lényegét Ferenc helyenként szenvedélyes, csípőből tüzelő stílusa nélkül. 
  • Végül Allen szerint esélyes – bár egyre kevésbé – Victor Manuel Fernández argentin bíboros is, aki a Hittani Kongregáció vezetőjeként a teológiai ortodoxiát juttatja érvényre. Fernández a konklávén nehézségekbe ütközhet, kísértheti a múltja, ugyanis fiatal papként írt egy könyvet, amelyben egy képzeletbeli erotikus találkozást írt le Jézussal Galileában.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.