BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Newly appointed Prime minister Michel Barnier gestures before the handover ceremony at the Hotel Matignon in Paris, on September 5, 2024. France's President Emmanuel Macron appointed former right-wing minister and European Commissioner Michel Barnier as Prime Minister on September 5, 60 days after the second round of legislative elections that resulted in a National Assembly without a majority. (Photo by Thomas SAMSON / AFP)

Fordulat: a francia miniszterelnök nyit a radikális jobboldal felé – a piacok figyelik a politikai káoszt

A nagy politikai káosz közepette megválasztott Michel Barnier belátta, hogy Le Pen támogatása nélkül csupán tiszavirág életű kormányzásra van lehetőség. A pénzügyi piacok szorosan figyelik a párizsi politikai káoszt, miközben a hiány a bruttó hazai termék 5,5 százalékát is elérte.

Az egykori Brexit-főtárgyló tapasztalt politikusként átlátta, hogy engednie kell, és nem lehet „ignorálni” Le Pent. Még meg sem száradt a tinta a kinevezésén, amikor együttműködésre szólította fel a politikai erőket, és 

rábólintott a radikális jobboldal számára oly fontos kérdésre, a bevándorlás korlátozására, 

bár erről igen „politikusan” fogalmazott. Emellett egy találkozót is kilátásba helyezett a Nemzeti Tömörülés vezetőjével.

Új lapot nyitunk a francia történelemben, mit meg kell becsülnünk

– hangsúlyozta munkájának megkezdésekor Barnier beszédében. Hangsúlyozta, hogy a sikeres munkához együttműködésre, türelemre, és a parlament és kormány közötti elismerésre van szükség.

Newly appointed Prime minister Michel Barnier gestures before the handover ceremony at the Hotel Matignon in Paris, on September 5, 2024. France's President Emmanuel Macron appointed former right-wing minister and European Commissioner Michel Barnier as Prime Minister on September 5, 60 days after the second round of legislative elections that resulted in a National Assembly without a majority. (Photo by Thomas SAMSON / AFP)
Michel Barnier – nagy kihívás előtt áll / Fotó: AFP

Barnier, aki ki tudott maradni

Barnier jó választás lehet, Macron elnök nem véletlenül gondolt az elmúlt hónapok politikai viharaiból nagy részben kimaradt 73 éves politikusra. Tény, hogy Franciaországban egyetlen politikai erő sem rendelkezik a kormányalakításhoz szükséges támogatottsággal. 

Barnier személyét a Nemzeti Tömörülés is viszonylagosan elfogadja,

ugyanakkor Le Pen viszonylag határozottan fogalmazott az X-en: 

követeljük, hogy azt a 11 millió franciát is képviselje, akik a Nemzeti Tömörülést támogatták, hallgattassék meg az ő szavuk is!

Kinevezése után Barnier a közszolgáltatásokhoz való hozzáférést, az oktatást, a biztonságot, a bevándorlás ellenőrzését, valamint az életszínvonal emelését tűzte ki fő céljaiul. Ugyanakkor azt is hangsúlyozta, hogy szembe kell nézni a szomorú tényekkel is, köztük Franciaország pénzügyi helyzetével.  

„A kormány nem lesz olyan nagyképű, hogy azt merje állítani, egyedül Ő tud mindent. Jó ötletek mindenhonnan jönnek – tette hozzá.

Kihívások előtt

Barnier azonban nincs egyszerű helyzetben. Egy olyan kabinetet kell összeállítania, amely összehozza az igencsak széttagolt francia politikát, ugyanakkor az egyensúly elérése kulcsfontosságú lesz ahhoz, hogy ellenálljon a bizalmatlansági szavazásoknak, ideológiai szakadásoknak. A legsürgetőbb a jövő évi büdzsé elfogadása lesz. Az ellenzék hagyományosan a költségvetés elfogadása ellen szavaz, így Barnier-nek ez lesz az első próbatétele. Minden bizonnyal a támogatás érdekében, minden pártnak ajánlania kell valamit. Jó üzenet lenne a politikai platformok felé, ha visszavonnák a nyugdíjkorhatár-emelést, ugyanis sok párt kampányolt ezzel az elképzeléssel.

Macron és Barnier / Fotó: AFP

A piacok figyelnek

A pénzügyi piacok szorosan figyelik a párizsi politikai káoszt, miközben a hiány a bruttó hazai termék 5,5 százalékát is elérte. 

Az, hogy a káosz közepette megalakul az új kormány, hozhat megkönnyebbülést a befektetők számára

– mondta Christoph Rieger, a Commerzbank AG kamatstratégia vezetője. Ugyanakkor a Brexit óta sokat nem lehetett hallani Barnier-ről, így még az is homályos, hogy valójában mit képvisel majd – tette hozzá.  

A Nemzetgyűlés feloszlatásakor egyszer már jelentősen beadták a francia eszközöket a befektetők, ugyanis féltek, hogy az új kormány populista költekezésbe kezd. Most Barnier bebizonyíthatja, hogy ez nem így lesz, ha a következő hetekben olyan költségvetési tervet rak le az asztalra, ami folytatja a hiány csökkentését, és aminek a segítségével Franciaország 2027-re eléri a 3 százalékos hiánycélt.

Egy dolgot előre borítékolni lehet: Barnier igen nehéz hetek előtt áll, és kérdéses, hogy végig tudja-e vinni a terveket anélkül, hogy a gyakorlatilag még meg sem született egységkormány széthulljon, mielőtt érdemben szolgálhatná Franciaországot. 


 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.