BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Gyorsulhat az átkelés a déli határokon

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal állami többletforráshoz jut a kormány döntése szerint a röszkei, a tompai és a hercegszántói állományának bővítésére és korszerű technikai eszközök beszerzésére. A fejlesztések révén gyorsulhat a határátlépés a magyar–szerb határszakaszon.

Technikai eszközök beszerzését és a pénzügyőrlétszám bővítését javasolta a kormánynak a Határellenőrzési Tárcaközi Munkacsoport a magyar–szerb határszakaszon.

határ
Forráshoz jutnak a déli határátkelők / Fotó: Shutterstock

Állami milliárdok segítik a határátkelés gyorsítását

Ennek alapján a határátlépéssel járó várakozási idő csökkentéséhez szükséges eszközök beszerzésére, valamint létszámbővítő intézkedésekre – 2024 és 2026 között, több lépcsőben – összesen 3,7 milliárd forintot biztosít a kormány a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak (NAV). A Röszkén szolgáló pénzügyőrök létszáma 78, míg a tompai és hercegszántói határkirendeltség határrendészeti állománya 125 fővel bővül 2024–2025-ben három ütemben. A kormány 2026-tól további 1,9 milliárd forint tartós, bázisba épülő forrásról is rendelkezett a NAV részére. 

Többéves probléma kezeléséről van szó.

 A Világgazdaság például 2022-ben írt arról, hogy a röszkei autópálya- és közúti határátkelőhelyen a Szerbiába tartó személygépkocsiknak és autóbuszoknak egyaránt három órát kellett várakozniuk. A belépő oldalon az autóknak akkor két-, a buszoknak egyórás volt a várakozás. Az ásotthalmi közúti határátkelőhelyen a kilépő oldalon kettő, a belépőn egy órát kellett rostokolniuk az utazóknak. A gyorsabb határátlépés érdekében az autósoknak a tiszaszigeti vagy a kübekházi határátkelőhelyeket javasolták.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.