BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Rendkívüli: Izrael megölte a Hezbollah parancsnokát

Felrobbantották a Hezbollah rakétaegységeinek parancsnokát Bejrútban. Ibrahim Kubaisi a főváros egyik külső kerületében tartózkodott a tisztjeivel, amikor Izrael egy rakétával elpusztította az egész épületet. Kubaisi irányította az Izrael elleni rakétacsapásokat. Korábban kedden 300 rakétát lőttek ki Észak-Izraelre egy időben Libanonból.

Izrael rakétacsapást hajtott végre Libanon főváros, Bejrút ellen. A támadásban hatan meghaltak, köztük a Hezbollah rakétaegységeinek parancsnoka, Ibrahim Qubaisi is. A támadásra nem sokkal azt követően került sor, hogy több mint 300 rakétát lőttek ki egyszere Libanonból Izraelre.

Izrael
Izrael felrobbantotta a Hezbollah rakétaegységeinek parancsnokát / Fotó: AFP

A bejrúti csapásban további 15-en megsebesültek.

Ibrahim Kubaisi halálát a libanoni egészségügyi minisztérium és az izraeli hadsereg is megerősítette 

– írta meg a Haaretz.

Az Egyesült Államok elnöke, Joe Biden felszólította Izraelt, hogy a civil lakosság érdekében hirdessen tűzszünetet Gázában, valamint hagjon fel a Libanon elleni támadásokkal is.

Egyelőre szárazföldi hadműveletre nem került sor, de a Hezbollah és Izrael folyamatosan drónokkal és rakétákkal lövi egymást a személyhívók felrobbanása óta. Libanonból egyszerre 300 rakétát indítottak a kedden észak-izraeli városok ellen, ami a legtöbb egyetlen napon kilőtt töltet a konfliktus kirobbanása óta.

A Times of Isreal azt írta, hogy Ibrahim Kubaisi parancsnok mellett a Hezbollah rakétaegységének többi magas rangú tisztje is odaveszett a mai csapásban.

Kubaisi felelt az Izrael elleni rakétatáműadások megszervezéséért. Nagyon jól értett ehhez a típusú hadviseléshez és rendkívül közeli kapcsolatban állt a Hezbollah legmagasabb rangú vezetőivel 

– közölte az IDF a Kubaisi meggyilkolása után.

A jelenlegi konfliktusban ez volt az 5. közvetlen izraeli támadás Bejrút ellen. Kedd reggel az IDF egy megbeszélést tartott a Libanon elleni hadműveletekről. Itt a vezérkar úgy döntött, hogy nem adhatnak időt a Hezbollahnak, hogy újra összegyűjtsék az erejüket, így fokozni fogják a támadásokat.

Izrael nem csak katonai, hanem polgári célpontokat is támad Libanonban. Korábban az IDF szóvivője azt közölte, hogy a Hezbollah lakóházakban rejti el a fegyvereit és a rakétaindító állásait, így nem lesznek tekintettel semmire a csapások során. A libanoni civileket felszólították, hogy meneküljenek az ország déli részéről.

A libanoni egészségügyi minisztérium szerint az országban már körülbelül 660-an haltak meg az izraeli légicsapásokban és további 1835 ember megsebesült.

Izrael felperzseli Dél-Libanont, a civileknek menekülniük kell

Az izraeli hadsereg (IDF) szóvivője üzenetet küldött a dél-libanoni civileknek. Daniel Hagari közölte, hogy a területet evakuálni kell, mivel Izrael kifüstöli a terroristákat a térségből. Hétfő reggel az IDF vadászgépei több mint 150 célpontot semmisítettek meg Dél-Libanonban, beleértve a polgári infrastruktúra nagy részét.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.