BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Tüntetők a megölt Hezbollah vezér képével a dél-libanponó Szidónban.

A Hezbollah ezért veszélyesebb Izraelre a Hamásznál is

A csaknem egy éve folyó háborút Izrael a tavaly október 6-ai véres támadást végrehajtó Hamász ellen vívja. A libanoni Hezbollah és Izrael közti erőszak az utóbbi napokban hágott tetőfokára, és miután a Hezbollah vezérének megölésével felszökött a nyílt háború kitörésének veszélye, a világlapok számba veszik, mivel is néz most szembe Izrael.

Csaknem egy éve folytat háborút Izrael a Hamász ellen, amely Gázából kiindulva tavaly október 6-án véres támadást intézett az ország ellen. Azonnal a Hamasz mellé állt a libanoni Hezbollah, amely még veszélyesebb lehet a Hamásznál, és amellyel akár hamarosan nyílt háború törhet ki, miután Izrael szombaton rakétacsapással megölte vezetőjét, Haszan Naszrallahot.

Tüntetők a megölt Hezbollah vezér képével a dél-libanponó Szidónban.
Tüntetők a megölt Hezbollah vezér képével Szidónban, Libanon déli központjában  Fotó: AFP

Az Európai Unió mindenesetre órákon belül Libanon és Izrael légterének elkerülésére szólította fel a légitársaságokat, több uniós tagállam pedig Libanon elhagyására kérte még ottmaradt polgárait. 

Mi a különbség a Hamász és a Hezbollah között?

A Bloomberg elemzése szerint a Hezbollah – "az Isten pártja" – 1982-es létrehozása óta a Közel-Kelet legerősebb milíciájává és Irán legfontosabb szövetségesévév vált a Közel-Keleten. Vezetői segítenek működtetni a térség Irán szponzorálta militáns csoportjai, köztük a jemeni húszik hálózatát. Nagyobb, jobban felfegyverzett és harcedzettebb haderővel bírnak mint a szintén Irán támogatta Hamász.

A Hezbollah saját állítása szerint százezer harcossal rendelkezik. Izraeli katonai becslések szerint "teljes munkaidőben" 20-25 ezer emberük lehet, de ezen felül tartalékosok tízezrei. A Hamászról úgy hírlett, Gázában harmincezer harcosa volt a háború előtt. Izrael azt állítja, a harcok során közülük mintegy tizenötezret megöltek.

A Hezbollah az amerikai külügyminisztérium szerint Irántól kapja pénze, fegyverei, robbanóanyagai javát, emellett politikai, diplomáciai, pénzügyi és szervezési támogatást. Szerintük illegális forrásokból is van bevétele a szervezetnek, mint csempészet, útlevélhamisítás, pénzmosás és csalás, de a Hezbollah mindezeket tagadja.

Haszan Naszrallah megülése után máris megvan az új vezér

A Hezbollah vezérének megölése után azonnal tüntetések robbantak ki Libanonban, a térségben ,sőt még Európában, Párizsban is. 

Bár a szervezetet lefejezték, nem marad vezető nélkül. Életben maradt a Hezbollah egyik parancsnoka a bejrúti légicsapás után. Hashem Safieddine, aki az előző Hezbollah-vezér, Haszan Naszrallah unokaöccse lehet a terrorszervezet következő feje.

 

 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.