BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
A földdel tett egyenlővé Libanonban az az izraeli támadás, amelyben a Hezbollah vezére, Haszan Naszrallah is az életét vesztette

Az izraeli háború 359. napja – Potyognak a Hezbollah vezetői, nő a félelem

A robbanó csipogókkal végrehajtott merényletsorozattal Izrael nem állt meg, szombaton Haszan Naszrallah militáns vezért is megölték Libanonban. A Hezbollah vezetőinek likvidálása ezután tovább folytatódott: a nagy kérdés, nem vezet-e ez a folyamat még nagyobb háborúhoz a Közel-Keleten.

A libanoni militáns szervezet, a Hezbollah újabb vezetőjét ölték meg – közölte vasárnap az izraeli hadsereg az X közösségimédia-platformon. A véres események láncolata folytatódik.

Az elmúlt több mint egy hétben a libanoni militáns szervezet tagjainak és vezetőinek ezreit ölte vagy sebesítette meg Izrael csipogók tömegébe épített bombákkal és légicsapásokkal. Pénteken a Hezbollah legfőbb vezetőjét, Haszan Naszrallahot ölte meg egy rakétacsapás. 

A legújabb áldozat a jelentés szerint Nabil Kauk, egyike a Hezbollah még életben maradt legfelső vezetőinek. A The Guardian jelentése szerint Kauk egyike volt azoknak, aki szóba kerülhetett, mint Naszrallah utóda.

A földdel tett egyenlővé Libanonban az az izraeli támadás, amelyben a Hezbollah vezére, Haszan Naszrallah is az életét vesztette
A földdel tett egyenlővé Libanonban az az izraeli támadás, amelyben a Hezbollah vezére, Haszan Naszrallah is az életét vesztette Fotó: AFP

A szervezet, amelyet Izraelre még a háborút egy éve támadásával kiváltó Hamásznál is veszélyesebbnek tartanak, azért biztosan nem marad vezér nélkül, szóba került például Hasim Szafeddin, Naszrallah unokaöccse.  

Akárki lesz is, az izraeli háború kiterjedése fenyeget. Az Európai Unió már szombaton arra kérte a légitársaságokat, hogy legalább október végéig kerüljék el Izraelt és Libanont is, több uniós tagállam pedig Libanon elhagyására szólította fel még ott maradt állampolgárait.

A Hezbollah, amelyet ugyanúgy Irán támogat, mint a Hamászt, már az október 6-i gyilkosságokkal kezdődött háború legelején felzárkózott a Hamász mellé, de az eddigi harci cselekmények közte és Izrael közt inkább voltak torzsalkodások, az elmúlt hetekig. 

Azzal, hogy Izrael elkezdte likvidálni a több tízezer harcossal rendelkező militáns szervezet topvezetőit, illetve állítólag a Hezbollah is tervezett merényleteket Izraelben, a konfliktus új szintre lépett. A világlapok megteltek elemzésekkel arról, a következő lépcső nem nyílt háború kirobbanása-e Izrael és a Hezbollah közt, és valószínűnek látszik, hogy a mostani események ennek már a bevezető szakaszát jelentik.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.