BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Izrael nekiment az ENSZ-nek a Hezbollah miatt

Az ENSZ az 1701-es számú határozattal zárta le az Izrael és Libanon között zajló háborút -ban. A dokumentum értelmében a Hezbollahnak ki kell vonnia erőit a libanoni-izraeli határ 30 kilométeres sávjából. Az izraeli védelmi miniszter szerint az Egyesült Nemzetek szándékosan nem teljesíti vállalt kötelezettségét a határozat betartatására.

Az ENSZ ódzkodik azon kötelezettségétől, hogy megakadályozza az Irán-barát libanoni Hezbollah síita milícia támadásait Izrael ellen – közölte kedden Joáv Galant izraeli védelmi miniszter az X-en. Az izraeli tárcavezető António Guterres ENSZ-főtitkár korábbi kijelentésére reagált, miszerint a Hezbollah "túszul ejtette" Libanont.

Israeli Defense Minister Yoav Gallant visits an airbase in Haifa       
Izrael
Izrael szerint az ENSZ nem teljesíti a kötelességeit a Hezbollah agressziójával szemben / Fotó: AFP

Az ENSZ nem ismeri el sem cselekedeteiket, sem alapvető kötelezettségét, hogy megakadályozza a Hezbollah támadásait és követelje az 1701-es számú határozat teljesítését

– hangsúlyozta Galant. Az ENSZ Biztonsági Tanácsának vonatkozó határozata a Hezbollah és Izrael 2006-ban vívott háborúját zárta le és a dokumentum értelmében a milíciának ki kell vonnia erőit a libanoni-izraeli határ 30 kilométeres sávjából.

Guterres a nap folyamán arról beszélt, hogy "Libanon a szakadék szélén áll". "Sem a libanoni, sem az izraeli nép, de az emberek világszerte sem engedhetik meg maguknak azt, hogy Libanonból egy második Gázai övezet váljék" – tette hozzá.

Firasz Abjád libanoni egészségügyi miniszter az al-Dzsazíra Mubaser televíziós csatornának nyilatkozva elmondta, hogy hétfő óta legalább 569 ember, köztük 50 gyermek és 94 nő vesztette életét Libanonban izraeli légicsapások következtében.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök tekintettel arra, hogy kiélezett a helyzet a libanoni Hezbollahhal, újfent elhalasztotta amerikai útját. A kormányfő szerda helyett várhatóan csütörtökön fog megérkezni az Egyesült Államokba, és pénteken fogja megtartani beszédét az ENSZ-közgyűlésben Dani Danon, Izrael ENSZ-nagykövete szerint.

Rendkívüli: Izrael megölte a Hezbollah parancsnokát

Felrobbantották a Hezbollah rakétaegységeinek parancsnokát Bejrútban. Ibrahim Kubaisi a főváros egyik külső kerületében tartózkodott a tisztjeivel, amikor Izrael egy rakétával elpusztította az egész épületet. Kubaisi irányította az Izrael elleni rakétacsapásokat. Korábban kedden 300 rakétát lőttek ki Észak-Izraelre egy időben Libanonból.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.