BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Élő közvetítés
folyamatosan frissül

Az izraeli háború 353. napja – Izrael felperzseli Dél-Libanont, a civileknek menekülniük kell

null
Összefoglaló:

Az izraeli hadsereg (IDF) szóvivője üzenetet küldött a dél-libanoni civileknek. Daniel Hagari közölte, hogy a területet evakuálni kell, mivel Izrael kifüstöli a terroristákat a térségből. Hétfő reggel az IDF vadászgépei több mint 150 célpontot semmisítettek meg Dél-Libanonban, beleértve a polgári infrastruktúra nagy részét.

Az izraeli hadsereg szóvivője, Daniel Hagari.
Az izraeli hadsereg szóvivője közölte, hogy a légierő nem válogat a célpontok között Dél-Libanonban / Fotó: AFP

Ez volt az első alkalom, hogy az IDF evakuálásra szólította volna fel a libanoni civil lakosságot – írta meg a The Jerusalem Post. Hagari ezzel együtt arról nem beszélt, hogy a menekülő lakosoknak hova kellene menniük, hol lennének biztonságban. Az izraeli légicsapások Libanon belső részeit is érintették.

Hagari közölte, hogy Izraelnek bizonyítékai vannak rá, hogy a Hezbollah lakóházaknak álcázott kilövőállásokról indítanak rakétákat Izrael ellen. Az IDF szóvivője példának hozott fel egy dél-libanoni polgári épületet, amelyről kiderült, hogy egy külföldről beszerzett cirkálórakéta kilövőállását rejtette. Az épületet az ott tartózkodó Hezbollah tagokkal együtt felrobbantotta Izrael. Hagari közölte, hogy a cirkálórakéták jelentik a legnagyobb veszélyt, mivel ezek túl gyorsan és túl alacsonyan szállnak ahhoz, hogy hatékonyan lehessen védekezni ellenük.

Az IDF bombázása és a szóvivő üzenete után több százezer ember indult útnak Dél-Libanonból. Egyelőre nem világos, hogy hol lesznek biztonságban, mivel Hagari nem említette, hogy az IDF támadásai meddig érnek el.

Sok bírálat érte Izraelt amiatt, hogy szándékosan a civileket veszi célba a libanoni és a gázai harcok során. Hagari most azt akarta bizonyítani, hogy a terroristák szándékosan civil épületeknek álcázzák a kilövőállásaikat, hogy a közvéleményt Izrael ellen fordítsák.

Arról egyelőre nem volt szó, hogy az IDF szárazföldi csapatokkal vonuljon be Libanonba, de a légicsapások minden bizonnyal folytatódni fognak.

Hagari a hétfői üzenetében megszólította a libanoni civileket. Közölte velük, hogy a Hezbollah a hibás azért, hogy most menekülniük kell, és ameddig ez a szervezet irányítja az országot, addig veszélyben lesznek. A szóvivő emellett azokhoz az izraeli családokhoz is szólt, akiknek a Hezbollah támadásai miatt kellett elmenekülniük az ország északi részéből. Nekik azt üzente, hogy az IDF mindent megtesz annak érdekében, hogy hazatérhessenek és ne kelljen félniük egy újabb támadástól Libanon felől.

A személyhívók felrobbanása után a Hezbollah is igyekezett visszavágni Izraelnek, bár Isaac Herzog izraeli elnök tagadta, hogy országának köze lenne a csipogókon keresztül intézett támadáshoz. A Hezbollah több száz rakétával csapott le Izraelre, a vaskupola pedig nem tudott minden beérkező töltetet hatástalanítani. Az ország több pontján történtek becsapódások, amelyek civil célpontokat is eltaláltak. Az IDF közleményben tudtatta, hogy nem fogja tétlenül nézni a polgárok elleni támadásokat.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.