BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
null

Sorsolással dönthetik el, ki lesz az új japán kormányfő

Megváltozhatnak a japán-amerikai kapcsolatok a két országban tartott választások után.

Rekord számú, kilenc jelölt, köztük két nő verseng azért, hogy a Liberális Demokrata Párt (LDP) vezetője, egyben az új japán kormányfő legyen, mivel a pártnak többsége van a tokiói parlamentben. Az LDP 368 kiválasztott tagja és 368 képviselője pénteken választja meg közülük Kisida Fumio utódját.

Kilenc jelölt verseng a japán kormányfői posztért / Fotó: AFP

A szabályok szerint, amennyiben két forduló után sincs győztes, akkor sorsolással döntenek a versenyben maradt két jelölt között. Ez még soha nem fordult elő pártvezető választásakor, de 2010-ben így döntötték el, hogy ki legyen az LDP felsőházi frakciójának elnöke, emlékeztetett tudósításában a Reuters.

A Kyodo japán hírügynökség értesülése szerint hárman a legesélyesebbek: a  legfiatalabb induló, Koidzumi Sindzsiro, egy korábbi miniszterelnök, a 2001 és 2006 között hatalmon lévő Koidzumi Dzsunicsiro 43 éves fia; a 63 éves Takaicsi Szanei gazdasági biztonsági miniszter és a 67 éves Isiba Sigeru volt védelmi miniszter. Isiba egyébként már ötödször próbálkozik, hogy megszerezze a posztot, de ígérete szerint ez lesz az utolsó alkalom.

Ők hárman fej-fej mellett állnak, így az első fordulóban aligha lesz egyértelmű győztes. A hírügynökség szerint azonban politikai körökben arról spekulálnak, hogy 

bárki lesz is az új kormányfő, mindenképpen előrehozza a parlamenti választást,

 amelyet eredetileg 2025 októbere előtt kellene megrendezni. Koidzumi egyértelműen erre készül, és a választást már október végér kiírhatják.

Kisida már hétfőn lemond

Az biztos, hogy a szavazás után a miniszterelnök és a kormány lemond, erre várhatóan már hétfőn sor kerül. A győztesnek pedig az ABC News szerint nagyon gyorsan meg kell szereznie a közvélemény bizalmát, különben ismét visszatérhetnek azok az idők, mint a kétezres évek elején, amikor gyors egymásutánban váltották egymást a japán kormányok. A politikai stabilitást csak az azóta meggyilkolt Abe Sinzó nyolcéves kormányzása hozta el.

Az új japán kormányfőnek politikai stabilitást kell teremtenie / Fotó: AFP

Az új kormányfő ereje és a kormány stabilitása a támogatottsági mutatókon múlik majd – nyilatkozta a portálnak Ucsijama Ju, a Tokiói Egyetem politológus professzora. Szerinte a kérdés az, hogy a következő miniszterelnök képes lesz-e határozottan végrehajtani politikai reformot, és meg kell birkóznia a megugró katonai, gyermekgondozási és klímaváltozási költségekkel is.

A botrány tette tönkre Kisidát

A jelenlegi kormányfő népszerűségi mutatóit a sorozatos botrányok nyomták le. A párt több tucat legbefolyásosabb tagja nem jelentette be a kapott politikai adományokat, ami miatt többeket vád alá is helyeztek. Kisida ugyan megszigorította a politikai támogatásokat szabályozó törvényeket és belső vizsgálatot folytatott, de a kritikusok szerint az intézkedések nem voltak elégségesek.

Az sem segített neki eléggé, hogy a második félévben meghaladta a bérnövekedés az inflációt, erre harminc éve nem volt példa. Ami a jegybank monetáris politikáját illeti, az elnökjelöltek többsége támogatta korábban a szigorítást.

A botrányok segítettek az ellenzéknek

Részben a botrányok miatt sikereket ért el az idei helyi választásokon a legfőbb ellenzéki párt, a liberális Alkotmányos Demokrata Párt (CPDJ), röviden Rikkentó. A párt hétfőn választotta vezetőjének a 2011 szeptembere és 2012 decembere között kormányfői posztot betöltő Noda Josihikót. Azt remélik, hogy ezzel a konzervatív fordulattal további szavazókat csábítanak el az LDP-től, akiket felháborítanak a kormányzó párt botrányai.

Liberal Democratic Party presidential election candidates joint press conference in Japanese capital
 Koidzumi Sindzsiro a legfiatalabb a jelöltek között, az Egyesült Államok őt választaná / Fotó: AFP

A három legesélyesebb jelölt közül Koidzumi ígér leginkább változást, de elemzők szerint a másik kettő diplomáciai értelemben nagyobb felfordulást okozhat.

Ha az Egyesült Államoknak lenne beleszólása a versenybe, alighanem Koidzumit választanák

– nyilatkozta a Reutersnek Jeffrey Hornung, a RAND nemzetbiztonsági kutatási részlegének Japánnal foglalkozó vezetője. „Fiatal, és nincs kormányzati tapasztalata, így a legegyszerűbb út az, ha azzal halad előre, ami már működik” – tette hozzá a szoros japán-amerikai kapcsolatokra utalva.

Vele ellentétben Isiba Washingtontól függetlenebb külpolitikát folytatna, Takaicsi pedig felélesztené a történelmi japán-dél-koreai ellenségeskedést. Mindketten tapasztalt veteránok, akik hajlandóbbnak tűnnek ellenállni bármiféle washingtoni nyomásnak.

Bárki is nyer azonban, a novemberi amerikai elnökválasztás kimenetele nagyobb hatással lesz a kétoldalú kapcsolatokra, főleg, ha Donald Trump kerül vissza a Fehér Házba és kényszeríti Japánt, hogy többet fizessen az amerikai védelemért, közben újabb vámokat is kivetve a szövetséges országokból származó importra is, ahogyan ígéri.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.