BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tiltakozik Japán, mert egy orosz katonai repülő megsértette légterét

Egy orosz katonai gép három alkalommal is berepült és megsértette az ázsiai ország légterét. A japán légvédelem F–15-ös és F–35-ös vadászrepülőgépek mozgósításával, valamint rádióüzenetekkel és fényrakétákkal figyelmeztetett.

Japán diplomáciai úton határozott tiltakozását fejezte ki Oroszországnak, amiért egy orosz katonai repülőgép három ízben is megsértette a légterét hétfőn – jelentette be Kihara Minoru japán védelmi miniszter.

japán
A japán miniszter tiltakozását fejezte ki / Fotó: The Yomiuri Shimbun via AFP

Tokió szerint 2019 óta először fordult elő ilyen incidens.

A miniszter elmondta, hogy egy Il-38 típusú vadászrepülőgép hatolt be a japán légtérbe a Hokkaidó közelében levő Rebun szigettől északra. Hozzátette, hogy a japán légvédelem F–15-ös és F–35-ös vadászrepülőgépek mozgósításával, valamint rádióüzenetekkel és fényrakétákkal figyelmeztette az orosz gépet a légtérsértésre. Kiemelte, hogy Japán rendkívül sajnálatosnak nevezte az incidenst az orosz kormányhoz eljuttatott üzenetében, és

arra hívta fel Moszkva figyelmét, hogy a jövőben kerülje el a berepüléseket.

Hajasi Josimasza kormányszóvivő az incidenst kommentálva kijelentette, hogy az orosz hadsereg az ukrajnai háború kezdete óta Japán közelségében is aktív.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.