BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Symbolic photo China vs. United States kína usa

A Nyugat hadat üzent a kínai nyersanyag-monopóliumnak

Több mint egy tucat nemzet venne részt a finanszírozási programban. A nyugati koalíció célja, hogy saját ellátási láncokat építsen ki a csúcstechnológiákhoz szükséges nyersanyagok megszerzésére, kikerülve a piacot uraló kínai vállalatokat.

Az Egyesült Államok és szövetségesei egy nemzetközi koalíción keresztül, közös projektek finanszírozásával törnék meg Kína fojtogató befolyását a kritikus ásványpiac felett, hogy szabadon hozzáférhessenek a csúcstechnológiák gyártásához elengedhetetlen nyersanyagokhoz.

Symbolic photo China vs. United States kína usa
Az Egyesült Államok vezette nyugati koalíció hadat üzent a kínai nyersanyag-monopóliumoknak / Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP

A Finacial Times értesülései szerint hétfőn New Yorkban a 14 nemzetből és az Európai Bizottságból álló koalíció egy új finanszírozási kezdeményezést jelentene be, annak első projektjével együtt, amely egy hatalmas tanzániai nikkelbánya létesítése lenne.

Egy hálózatot hozunk létre, amely megerősíti az együttműködést, az információcserét, a közös projektek finanszírozását és a tagállamok kritikus nyersanyagelérését 

– olvasható a Nyersanyag-biztonsági Szövetség (MSP) előzetes közleményében, amely szerint a csoport hivatalos tervét a hétfői ENSZ-közgyűlésen fogják bejelenteni. A tanzániai bányával együtt a koalíció egyszerre tíz különböző projektet indítana el világszerte.

Szabadulna a függőségeitől Brüsszel, a blokk a saját nyersanyagaira fókuszál

A zöldátállást segítő, kulcsfontosságú nyersanyagok előállítását egyre inkább a blokkon belül oldanák meg, és fokozatosan csökkentenék az importot.

A részt vevő országok már el is kezdték a hazai és nemzetközi pénzintézetek elcsábítását, belső információk szerint pedig a csoport első találkozóján a BlackRock, a Goldman Sachs, a Citigroup, a Rio Tinto és az Anglo American képviselői is részt vesznek, sok fuvarozó és bányatársaság, illetve magánbefektető mellett.

Jose Fernandez, az Egyesült Államok gazdasági növekedésért felelős államtitkára elmondta, hogy a koalíció jelenleg mintegy 30 kritikus ásványkincs-bányászati projektet értékel, az évtized végére pedig ezeknek a nagy részét meg is akarják valósítani, hogy a nyugati országok csökkentsék függésüket a kínai termelőktől.

Kína monopóliumot alakított ki a kritikus nyersanyagok piacán, keményen dolgozik a szabad verseny megfojtásán. A visszaélést már mindenki látja, itt az ideje, hogy leszámoljunk vele 

– jelentette ki az államtitkár, aki többek között illegális afrikai projektek finanszírozásával és a vetélytársak megfélemlítésével is megvádolta Pekinget.

Kína felett beborult az ég

Washington és Peking az elmúlt években egy brutális és egyre nehezebben fenntartható kereskedelmi háborút vívott egymással, amely során például az USA ellehetetlenítette a mesterséges intelligencia fejlesztéséhez szükséges csúcstechnológiák exportját Kínába, ezzel lelassítva az ország előretörését a szektorban.

Az ázsiai nagyhatalom pedig megtorlásként betiltotta egyes ásványi anyagok, köztük a páncéltörő lőszerekben és éjjellátó szemüvegekben használt antimon eladását nyugati országoknak.

nickel nikkel bánya kína
A koalíció első közös projektje egy nikkelbánya finanszírozása lenne Tanzániában / Fotó: AFP

Ez a válaszlépés kellemetlenül nagy csapás volt az Egyesült Államoknak és szövetségeseinek, ugyanis a világ ritkaföldfém-feldolgozó kapacitásának 90 százalékát, és az elektromos autók akkumulátorainak gyártásához használt kobalt, nikkel és lítium feldolgozási kapacitásának pedig több mint a felét kínai vállalatok irányítják.

Ezeknek az alapanyagoknak az elvesztése lefékezheti a nyugati energetikai átállást, így az alternatív projektek és beszerzési útvonalak kiépítése kézenfekvő védekezéssé vált.

Eddig kényelmesen üldögéltek a zárt piacuk felett. Ennek most véget vetünk, és egy vonzóbb alternatívát mutatunk a szegényebb országok kitermelőinek, amelyeket a kínai vállalatok kizsákmányolnak 

– jelentette ki Abigail Hunter, a SAFE ipari szervezet ügyvezető igazgatója, aki az MSP tagállamaival működne együtt beruházási lehetőségek felkutatásában és a projekttervezésben.

Kínának eddig jókora előnye volt az ilyen kezdeményezésekben: a kritikus ásványkincsek esetében a vállalatok bőkezű állami támogatással, piaci finanszírozással, alacsonyabb költségekkel és lazább környezetvédelmi törvényekkel számolhattak. A nyugati országoknak most ezt a lemaradást kell behozniuk, saját beruházásokkal és akár a szabályozások enyhítésével.

Az MSP-nek az Egyesült Államok, Ausztrália, Kanada, Észtország, Finnország, Franciaország, Németország, India, Olaszország, Japán, a Koreai Köztársaság, Norvégia, Svédország, az Egyesült Királyság és az EU is a tagja.

A nyersanyag-hidegháború kezdő lövéseinél tarthatunk – figyelmeztet a kínai lap

Kína nem fogja tétlenül nézni, hogy kiszorul a globális csipellátási láncból, és van lehetősége választ adni a párt hivatalos lapja szerint.

 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.