BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Fél évszázadon keresztül várt a kivégzésére – most felmentették

Egy japán férfit 1968-ban halálra ítéltek négy ember megöléséért. Hakamada Ivaó azóta a rács mögött várta a kivégzést. A tokiói bíróság tavasszal perújrafelvételt rendelt el, mivel arra jutott, hogy a férfi elítélését alátámasztó egyetlen bizonyítékot lehetséges, hogy meghamisították. Ivaót végül 88 évesen felmentették.

Felmentett egy japán bíróság csütörtökön egy több mint fél évszázaddal ezelőtt gyilkosság vádjával halálra ítélt férfit. Hakamada Ivaót, egy miszót (szójababpaszta) gyártó üzem dolgozóját, korábbi ökölvívót négy ember – munkaadója és annak három családtagja – 1966-os megöléséért ítélték halálra. Az áldozatokat megkéselték, kirabolták, sidzuokai házukat felgyújtották. A kivégzés elmarad.

Hideko Hakamada (C) holds a portrait and a banner reading "innocent man, not guilty verdict" to support her brother Iwao Hakamada, as she arrives to the Shizuoka District Court on September 26, 2024. The world's longest-serving death row prisoner hears from a Japanese court on September 26 if he will again face execution or finally be acquitted, a decade after obtaining a retrial of his murder conviction. Iwao Hakamada, 88, was jailed under the death penalty for 46 years until he was freed in 2014 pending retrial.
Philip FONG / AFP
kivégzés
Elmarad a kivégzés: Hakamada Ivaó fél évszázad után ismét szabad ember / Fotó: Philip Fong / AFP

Hetekig tartó vallatás után Hakamada beismerte bűnösségét, de vallomását később visszavonta, és mindvégig ártatlanságát hangoztatta. 1968-ban ítélték halálra, és csaknem fél évszázadot töltött rács mögött, többnyire magánzárkában, mielőtt 2014-ben szabadlábra helyezte egy bíróság, amelynek kétségei támadtak a férfi bűnösségét alátámasztó egyetlen bizonyíték, a DNS-tesztek hitelességét illetően. Hakamada azóta szabadlábon várta ügyének rendeződését.

Tavaly tavasszal indult perújrafelvételi eljárás az ügyében azzal a céllal, hogy a most 88 éves férfi bizonyíthassa ártatlanságát.

A japán büntető törvénykönyv csak akkor teszi lehetővé az újratárgyalást, ha erős bizonyíték szól a vádlott ártatlansága mellett. Hakamada esetében a vádirat jórészt olyan véres ruhadarabokra támaszkodott, amelyek egy évvel a bűncselekmény után kerültek elő, feltűnően élénk vérfoltokkal. A perújrafelvételt elrendelő tokiói felsőbíróság hangsúlyozta, hogy a vérfoltos ruházaton kívül nincs semmi, ami Hakamada bűnösségét bizonyítaná, ezért jogos kételyek fűződnek a bűnösségéhez, és nagy az esélye annak, hogy a bűnösség perdöntő bizonyítékát, a vérfoltos ruhadarabokat a nyomozók helyezték el a miszótartályban, ahol megtalálták azokat.

A második világháború óta Japánban ez az ötödik eset volt, hogy perújrafelvételt rendeltek el olyan ügyben, amelyben halálbüntetést szabtak ki. A korábbi négy mind felmentéssel végződött az 1980-as években.

Japánt is hatalmas árvíz sújtja, többen meghaltak – videó

A japán Noto-félszigetet napok óta heves esőzések sújtják, több halálos áldozatot is követeltek a viharok. Az árvíz rengeteg lakóingatlant mosott el, és több ezren maradtak áram és víz nélkül.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.