BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Koszovó több tucat embert vádol terrorizmussal a tavalyi kolostori lövöldözés miatt

A vádlottak mindegyike Szerbiában él, így nincs mitől tartaniuk. Szerbia ugyanis nem ismeri el Koszovó függetlenségét.

Terrorizmus miatt emelt vádat Koszovó szerdán a tavaly szeptemberi, Banjska faluban történt lövöldözés miatt, melyben négy ember, köztük egy koszovói rendőr is életét vesztette.

Kosovo police officers display weapons and military equipments seized in the village of Banjska, in Mitrovica on September 25, 2023. The standoff between gunmen and Kosovo authorities at a monastery near the Serbian border ended late September 24, 2023, the Interior Minister in Pristina announced, after police regained control of the area, following a police officer's death hours earlier when a patrol was hit by an ambush involving firearms and explosives. (Photo by Armend NIMANI / AFP) koszovó
Koszovói rendőrök mutatják be a hátrahagyott fegyvereket és lőszereket a lövöldözés után / Fotó: AFP

Koszovó függetlensége óta a legvéresebb incidens

A Koszovó függetlenségének 2008-as kikiáltása óta a legvéresebb incidens során fegyveres szerbek özönlötték el a falut, majd barikádozták el magukat a szerb ortodox egyház egyik kolostorában a többségében szerbek lakta faluban Koszovó északi részén, alig pár hónappal azután, hogy a térségben zavargások voltak – idézi fel a Reuters. A zavargásokat az váltotta ki, hogy a szerbek bojkottálták a helyhatósági választásokat, és az így megválasztott albán vezetők el akarták foglalni tisztségüket.

A Banjska elleni támadásban három fegyveres és egy szerb rendőr vesztette életét, majd a támadók elmenekültek Szerbiába, fegyverekkel és robbanószerekkel megrakott autókat hagyva hátra maguk után.

A koszovói ügyészek szerint a vádlottak között van a korábbi vezető koszovói szerb politikus, Milan Radoicic is, aki jelenleg Szerbiában él, és korábban nyilvánosan is beszélt arról, hogy részt vett az akcióban. Hozzá hasonlóan a többi vádlott is – köztük koszovói állampolgárok – Szerbiában tartózkodnak, és Belgrád őket aligha adja át Koszovónak, melyet el sem ismer, azt saját tartományának tartja. Koszovó északi részén mintegy 50 ezer szerb él, akik szintén nem ismerik el Pristina fennhatóságát, és többször is összecsaptak a koszovói hatóságokkal és a nemzetközi békefenntartókkal, köztük magyarokkal is.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.